h

Bijen zijn belangrijk

3 december 2014

Bijen zijn belangrijk

Vorige week stond in AD Rivierenland een interessant en leerzaam artikel onder de titel “Op safari in de stad”. Stadsbioloog Johan Sterk vertelt daarin over “wilde” dieren die voorkomen in onze stad.

In het betreffende stuk wordt ook melding gemaakt van het feit, dat de gemeente een strook in de berm langs de snelweg heeft ingezaaid met bloemen en planten, die bijen aantrekken. De SP juicht dit natuurlijk van harte toe, want bijen zijn belangrijk voor flora en fauna.

In januari van dit jaar hebben we vragen gesteld over de bijen, die bedreigd worden door landbouwgif. We hebben o.a. gevraagd om bij-vriendelijke beplanting, stoppen met gebruik van chemische onkruidbestrijding en een project met bijenkasten, zoals dat ook al in Nijmegen gebeurt vanuit de sociale werkvoorziening.

In het coalitieakkoord 2014-2018 “Verbindend, Levendig, Zorgzaam” is al geregeld, dat chemische onkruidbestrijding met ingang van 2015 niet meer zal plaatsvinden. In de praktijk wordt dus ook al gewerkt met bij-vriendelijke beplanting. Wat nog ontbreekt, is de mogelijkheid om bijv. via de Avelingengroep bijenkasten op geschikte plaatsen in de stad op te stellen. Het college heeft aangegeven, dat het een dergelijk initiatief zal steunen.

De SP zal de directie van Avelingen vragen of het mogelijk is ook dit initiatief om te zetten in concrete daden. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier