h

Dom om Eneco te verkopen

8 december 2019

Dom om Eneco te verkopen

Foto: SP

Energie is een noodzakelijk levensmiddel, geen mens kan zonder. De energievoorziening mag daarom, volgens de SP, niet aan de grillen van de markt overgelaten worden. Maandag 25 november is bekend geworden, dat de aandelen Eneco zeer waarschijnlijk worden verkocht aan Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power. De combinatie zou 4,1 miljard euro willen betalen voor de overname.

Binnen Gorinchem wordt er hevig ingezet op de energietransitie. Dit vinden wij van de SP een bijzonder goede zaak. Wie wil er nu niet de wereld schoner en groener doorgeven aan de volgende generatie? Als het om makkelijk geld verdienen gaat lijkt het college deze verduurzamingsnel uit het oog te hebben verloren. Dit geldt ook voor mensenrechten en het behoud van banen. Sinterklaas is namelijk aangekomen. De euro’s worden al geteld en virtueel uitgegeven aan duurzaamheid, mobiliteit en schuldenlast.

De groene ambities van Mitsubishi en Chubu zijn nog volledig onbekend, maar we weten wel dat Mitsubishi een van de grootste vervuilers ter wereld is en op dit moment in Japan, Vietnam (en Chubu Electric Power in Indonesië) vervuilende kolencentrales aan het bouwen zijn. Dit kan de klimaatdoelen (die de komende jaren een grote uitdaging vormen) in gevaar brengen. Bij een multinational als Mitsubishi zal duurzaamheid nooit boven de hoogst mogelijke winst gaan. Ook is er nog het feit dat Mitsubishi Corporation al enige jaren op lijsten van pensioenfondsen staat vanwege mensenrechtenschending. De reden hiervoor is ons nog onbekend, maar het zal niet voor niets zijn.

Toen onze fractievoorzitter Ariën van Houwelingen aan het college vroeg wat zij van de verkoop aan deze grootvervuilers vindt, had het college last van kortsluiting. Het college had er simpelweg niet over nagedacht. Een grote tekortkoming.

In de tijd dat we schone energie en een lagere energierekening nodig hebben is het daarom dom om Eneco te verkopen. In 2009 zijn Nuon en Essent verkocht en in een vergelijking in duurzaamheid tussen energieleveranciers laat de consumentenbond zien dat Nuon (Vattenfall) en Essent, november 2019 een 6,5 en een 4,6 als cijfer halen. Eneco scoort een 7,7. Dat laat zien, dat bedrijven die in handen zijn van de overheid, niet slechter presteren dan commerciële partijen, eerder het omgekeerde. Met een overheid als aandeelhouder van Eneco wordt de winst die het maakt bovendien geïnvesteerd in onze samenleving, in een energietransitie die ten goede komt aan mensen met een kleine portemonnee.

Behalve dat het behouden van de aandelen goed is voor meer duurzaamheid, is het ook belangrijk voor het behoud van werkgelegenheid. Bij Essent en Nuon zijn er rond de 4400 banen verdwenen. Research en Development afdelingen zijn verplaatst naar het buitenland.

Wat de SP betreft houden we onze energie dicht bij huis en investeren we met Eneco in onze eigen economie, samenleving en energietransitie.

Reactie toevoegen

U bent hier