h

Rivas zorg goed geregeld, maar nu even niet

20 augustus 2008

Rivas zorg goed geregeld, maar nu even niet

Wij zijn blij om te lezen dat volgens de gemeente Gorinchem aanvragers van huishoudelijke hulp in de regio niet in de kou blijven staan. Dat hebben we namelijk ook met zijn allen in de raad afgesproken bij het bepalen van de kaders t.b.v. de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Natuurlijk, een klantenstop bij een zorginstelling als Rivas wil niet automatisch zeggen dat er geen hulp bij het huishouden meer geleverd wordt in een regio. Mogelijk kan een andere aanbieder in de regio waar de gemeente een contract mee heeft de hulp wel leveren. Gemeenten moeten immers voldoen aan de compensatieplicht en aanbieders hebben, uit hoofde van hun contract, leveringsplicht.

Gemeenten en instellingen zullen dus samen in gesprek moeten gaan om te bezien welke mogelijkheden zij hebben om te voorkomen dat mensen van hulp verstoken blijven.Maar hoe gaat dit in de praktijk?
De NZa komt alleen met extra geld over de brug in uiterste gevallen. Zo moet eerst worden bekeken of patiënten niet bij andere organisaties in de regio thuiszorg kunnen krijgen.

De regiogemeenten, waaronder Gorinchem, hebben met 15 zorgleveranciers een overeenkomt voor het leveren van huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo. Het recente besluit van Rivas om een cliëntenstop in te voeren voor huishoudelijke hulp zou daarom geen directe gevolgen moeten hebben, voor mensen die hulp nodig hebben. Echter van die 15 is op de thuiszorgsite (zoek op Gorinchem en huishoudelijke verzorging) te zien dat niet alle organisaties daadwerkelijk huishoudelijke verzorging leveren in Gorinchem. Staan deze organisaties niet ook al onder druk? Volgens de gemeente Gorinchem 15 leveranciers. Volgens de site al minder. En waarom kunnen zij wel leveren volgens de gemeente en kunnen- en willen ze dat wel echt, is dat onderzocht?

In het afgelopen jaar is het aantal alfahulpen sterk gestegen. Veel thuiszorgmedewerkers zijn - al dan niet gedwongen door instellingen - overgestapt naar alfahulp.Om zoveel mogelijk te voorkomen dat dit zou leiden tot verlies van medewerkers in de thuiszorg, heeft staatssecretaris Bussemaker twee subsidieregelingen gepubliceerd. Instellingen die te maken hebben met extra kosten door scholing van medewerkers, (weer) in dienst nemen van alfahulpen en hoge loonkosten kunnen hier een beroep op doen, Rivas dus ook. Daarnaast heeft de Gemeente Gorinchem op vrijdag 18 januari 2008 een aanvullend contract getekend. Bij de aanbesteding waren afspraken gemaakt over de kwaliteit en de prijs van de huishoudelijke hulp.

Ook in het afgelopen jaar hebben veel zorgaanbieders aangegeven moeite te hebben om rond te komen met het geld dat ze vergoed krijgen voor de verschillende soorten hulp. De regio Alblasserwaard & Vijfheerenlanden heeft dus ook naast het Rijk extra geld geinvesteerd om de continuiteit van zorg te behouden, is dit geld nu al weer op? Of heeft deze tijdelijke stop van Rivas misschien iets te maken met de aankomende aanbestedingen?

Zorgverzekeraars Nederland pleit ervoor om goed te kijken naar de afzonderlijke instellingen die cliëntenstops hebben afgekondigd. Vastgesteld moet worden of de knelpunten in de WMO of de AWBZ zitten. Het is overigens zo dat zorgkantoren op dit moment nog geen grote knelpunten in de financiering van de thuiszorg zien.Bovendien is er per 15 juli een gereserveerd bedrag van € 25 miljoen beschikbaar gesteld en heeft staatssecretaris Bussemaker aangegeven dat zorgkantoren, door nu al rekening te houden met het feit dat aan het eind van het jaar altijd wat geld onbesteed overblijft, nog eens € 80 miljoen extra contracteerruimte kunnen aanwenden voor de aanpak van knelpunten. Er is dan ook geen reden voor thuiszorgorganisaties om cliëntenstops af te kondigen.
"Daarbij speelt een rol hoe de sector is georganiseerd en hoe de kostenstructuur is opgebouwd inclusief de salarissen van medewerkers, management en de overhead. Met name de topsalarissen van het management baren mij daarbij zorgen mede gezien de recente casus van Amsterdam Thuiszorg en Stichting Zorgbalans uit Haarlem", schrijft Staatssecretaris Bussemaker in de brief aan de Kamer .

Uit onderzoek van de SP blijkt dat bij 66 thuiszorgorganisaties 64 bestuurders meer verdienden dan de premier. In Haarlem en Amsterdam werden topbestuurders naar huis gestuurd. Nadat ze hun organisaties op het randje van het faillissement hadden gebracht. Alleen kregen de heren - ook hier weer - gezamenlijk 2 miljoen (u leest het goed!) aan afkoopsommen en salarissen mee. Laat ze in plaats van een cliënten-, een bestuurdersstop afkondigen!

U bent hier