Donderdag 17 juli beeld Henk van Bennekum in gebruik.
Donderdag 17 juli beeld Henk van Bennekum in gebruik.
Een van de laatste beelden van het Symposion 2005 zal a.s. donderdag 17 juli in gebruik worden genomen. Het zal als een soort landmark komen te staan op de rotonde van de Spijksedijk. Het beeld “Signum III” van Henk van Bennekum krijgt een unieke verlichting. Een speciaal voor dit kunstwerk ontwikkelde ledverlichtig; helder en goedkoop in gebruik.
Hier de plaats van het beeld.
Henk van Bennkum (1946) woont en werkt in Hardinxveld-Giessendam en heeft zijn opleiding genoten aan de Academie voor beeldende vorming van Tilburg. Van oorsprong een constructivist of geometrisch abstract kunstenaar heeft hij in de loop van de tijd een geheel eigen, persoonlijke kunst ontwikkeld.
Hoe gaat Van Bennekum te werk?
Hij heeft gekozen voor een geometrische vormentaal, zijn vormprincipes zijn uitermate eenvoudig. Ook gebruikt hij een beperkt aantal materialen. Aanvankelijk strak en glad: metaal en kunststof en – meer recent – hout en zelfs sneeuwblokken, die een natuurlijke oppervlaktetextuur of huid hebben. Dan volgt een reeks logische bewerkingen zoals delen, vouwen, kantelen of vermenigvuldigen. Dat is alles, maar het werkt, in die zin dat er beeldend iets gebeurt en het gevoelens oproept bij de toeschouwer. Het is waar, er valt van alles aan zijn ruimtelijk werk te beleven. Hoe hij dat doet? Tja, dat is het magische van de kunst. Hoe rationeel de beelden er ook uit zien, het eigenlijke maken gaat puur op intuïtie. Maar daar gaat veel denkwerk aan vooraf. Het resultaat zijn beelden die logisch zijn én raadselachtig.
Voor het werk op de rotonde koos Henk van Bennekum weer voor metaal.
Henk van Bennekum heeft reeds verschillende beelden gemaakt in Gorinchem en omgeving. Vanaf 1981 staan aan de dr. Hiemstralaan 85 bij de openbare school voor speciaal onderwijs ‘de Rotonde’, gekantelde kubussen van gelakt grenenhout, die in 2000 geheel zijn gerestaureerd. Bij de Affuitloodsen staat de ‘Opengevouwen prisma’, uit 1988 geplaatst in het kader van het Symposion 2005 en moet nog een difinitieve plaats krijgen, bij het hoofdkantoor van Damen Shipyards het entreeobject uit 1987 en op het schoolplein van het Merewade College, VMBO Crescendo van gecoat staal uit 1996. Samen met Arie Brinkman maakte hij het beeldproject in buitenruimte op de Kalkhaven.
De stichting Symposion 2005 heeft een omvangrijk programma van nieuwe sculpturen aangeboden aan het College van Burgemeester en Wethouders. Het college is enthousiast over dit initiatief dat mede in overleg met hen tot stand kwam. De rol van de gemeente was het beschikbaar stellen van een bedrag voor realisatie en plaatsing.
De beelden die al zijn gerealiseerd zijn:
1 Het object van Vera Galis in de ontvangsthal van het Stadhuis;
2 De gebrandschilderde ramen van Berend Strik, achter in de ontvangsthal van het stadhuis;
3 De wandschildering van Sonia Rijnhout op de buitenmuur van de Nieuwe Doelen;
4 De Brainwave van Jan van Munsterin de Duveltjesgracht;
5 De AFO’s van Marijn van der Poll, net herplaatst aan de Stoep van Seelen;
6 De Tronen van Alfred van Elk in het gymnasium;
7 De bankjes van Marco van Trigt, Buiten de Waterpoort;
8 De Energiecirkel van Jan van Munster op het gebouw van Zorgverzekeraar Trias;
9 Het object opengevouwen prisma bij de Affuitloodsen. Hiervoor wordt nog een definitieve plaats gezocht;
10 Het tegelplateau van Sykora uit 1974 en voor het Symposion 2005 weer, nu in het geheel, in ere hersteld op het Kazerneplein.
Wat nog een plaats moet krijgen:
- het raam van Marco van Tricht, wat waarschijnlijk binnen de nieuwbouw van Sparta Athene zal worden geplaatst.
- de brug van Bruno Nuinaber van Eyben die oorspronkelijk was geplaatst over de Arkelpoort.
- het multifunctionele gebouw van Richard Hutten welke een plaats krijgt in het plan Hoog Dalem.
- de containerbrug van Luc Deleu
- de sculptuur van Norman Dilwordth
Gerard Broekman