h

Tijd voor de rijdende rechter?

30 juni 2024

Tijd voor de rijdende rechter?

Foto: Lien / AI

De windturbines doen veel stof opwaaien, alle inwoners zijn fel tegen de plannen. Die kritiek was eerder al hoorbaar in Gorinchem, toen ze allemaal in Avelingen moesten komen en nu in Molenlanden. Toch zullen er 6 a 7 windturbines er moeten komen, want de provincie heeft het laatste woord. Kortweg kunnen ‘we’ de turbines niet weigeren en dat is frustrerend.

 

Gedeputeerde Staten Zuid-Holland

Gedeputeerde Staten Zuid-Holland heeft het wel slim aangepakt door de gemeente naar voren te schuiven. Dat de omwonenden en raadsleden tegen zijn, is geen reden. Gedeputeerde Berend Potjer (GroenLinks-Zuid-Holland): "Ja, sorry we draaien het niet terug." Wij als raadsleden mogen het nu aan de inwoners uitleggen en zijn wij onbetrouwbaar. Slim! Zij blijven uit de wind en de raadsleden vangen de klappen op.

Nu zal ik maar gelijk zeggen dat ik het niet eens ben met deze gang van zaken. Maar de smerige realiteit is helaas anders.

Zoekgebieden

En dus is er nu een burenruzie tussen Gorinchem en Molenlanden. Gorinchem wil wel, maar vanwege goede redenen niet meer op Avelingen. Op Noord is het geen probleem, alleen daar passen  maar 3 molens. Meer vierkante meters heeft Gorinchem (opp. 22km²) ook niet. En dus zullen er minimaal ook 3 windturbines moeten komen in het ruim 8 keer zo grote Molenlanden (opp. 192 km2) waar wanneer je om je heen kijkt vooral Engels raaigras ziet staan.

Maar wat we als regio niet niet mogen doen, doen de raadsleden van Molenlanden het wel naar Gorinchem. De turbines zonder feiten en onderbouwing weigeren op basis van emotie. Klimaatneutraal, maar niet in onze achtertuin. Er zijn wel onderzoeken, maar daar willen ze niets mee doen. 

(Kaartje met zoekgebieden)

Burenruzie

Echt verenigd zijn we als buren nooit geweest, maar een goede buur bepaalt niet wat in elkaars tuin gebeurt. En nu is iedereen in rep en roer, want komen beide gemeenteraden er niet uit dan zal Zuid-Holland zelf bepalen waar de windturbines gaan komen zonder de inwoners erbij te betrekken en is er de kans dat Avelingen alsnog wordt geannexeerd.

Het lijkt wel een burenruzie over hoe ver een appelboom over een erfafscheiding komt. Wel van de  schaduw en de appelmoes genieten, maar klagen over het blad dat valt.

Moeten we de rijdende rechter invliegen?

(Ariën van Houwelingen, SP-raadslid Gorinchem)

Reactie toevoegen

U bent hier