h

Gelijke kansen en de Internationale Schakelklas

5 februari 2023

Gelijke kansen en de Internationale Schakelklas

Foto: SP Gorinchem

“Eén van de speerpunten van de SP is: onderwijs dat kinderen alle kansen en vooral gelijke kansen biedt, ongeacht afkomst, achtergrond, of de dikte van de portemonnee van je ouders.” Dat speerpunt stond centraal in de speech van ons raadslid Ariën van Houwelingen bij de ISK (Internationale Schakelklas). Zijn speech is hieronder te lezen:

“Vanavond zal er iemand teleurgesteld naar huis gaan. OF de ISK heeft een huisvestingprobleem omdat zij geen geschikte ruimtes hebben om de kinderen onderwijs te geven, OF de tijdelijke huurders die in de MAVO creatieve, culturele en maatschappelijke activiteiten laten plaatsvinden kunnen niet langer in de MAVO blijven. Dat zijn lastige beslissingen en harde keuzes. Los van dat het geven van onderwijs aan kinderen een verplichting is, willen we als SP dat alle kinderen een goede basis krijgen. Daarnaast zijn we blij met de creatieve initiatieven die uit de samenleving komen. Ze geven de stad niet alleen meer kleur, zoals ze zelf aangeven in hun brief. Zij verbeteren ook de kwaliteit en leefbaarheid in de omgeving en de stad.

Het is mooi om mensen verlaten gebouwen en braakliggende ruimtes tijdelijk terug te geven. En iedereen met een goed initiatief zou in aanmerking moeten kunnen komen om deze ruimte tijdelijk in te vullen. Dat is een manier om creativiteit te stimuleren. Een tijdelijke invulling is altijd beter dan iets braak laten liggen en deze creatieve initiatieven zouden voorrang moeten krijgen op de ik noem het maar ‘gewone bedrijven’, want deze zitten nu ook in de oude MAVO.

Toch vinden wij dat de Schakelklas een groter doel dient. Een van de speerpunten van de SP is: onderwijs dat kinderen alle kansen en vooral gelijke kansen biedt, ongeacht afkomst, achtergrond, of de dikte van de portemonnee van je ouders.

Juist het niet kennen van een taal is een belangrijke belemmering op goed integreren in een gemeenschap. Ik denk dat als wij willen dat deze kinderen later goede mogelijkheden krijgen in de samenleving dit begint met behulp van onderwijs en met name taalonderwijs. En dat leren, doen ze net als mijn eigen kinderen het best op een veilige en vriendelijke plek waar je samen met andere kinderen op gelijk niveau aan je basis van je toekomst kan werken.

De SP is natuurlijk voor het plan om het ISK in één verzamelgebouw onder te brengen. Ook na deze vijf jaar. Meer moeite hebben we met vraag of dit gebouw hiervoor wel geschikt is. Technisch heb ik daar sterk mijn twijfels over. En dat zeg ik als een technisch vastgoed beheerder. Twijfels over de staat van het gebouw in bouwkundig opzicht en of het een veilige leeromgeving is voor de kinderen. Daarom had ik een hoopje of er al meer te vertellen is over de 0-meting die nu plaatsvind of heeft plaatsgevonden, want al geeft deze 0-meting niet alle antwoorden, het geeft in ieder geval een inkijkje.

Bij mij leven de vragen of dat het gebouw geschikt is. In welke staat is de brandmeldinstallatie, hoe zit het met de frisse lucht, vluchtwegen, energiegebruik, et cetera. Zoals ik al in de parallelsessie aangaf, hebben ook onderwijsgebouwen een label C verplichting. Ook bij tijdelijk gebruik. Nu hebben we uiteindelijk alsnog een inkijkje gekregen. Alleen dan via een brief van de huidige tijdelijke huurders en donderdag boven op de zeepkist. En zij bevestigen eerder mijn twijfels dan dat ze deze wegnemen. Bij deze dank aan deze huurders dat ze de moeite genomen hebben de raad te informeren.

Zelf zou ik liever afwachten tot het moment dat de 0-meting of een bouwkundig rapport gereed zou zijn. Maar ik heb ook de wethouder en de ambtenaren gehoord over de tijdsdruk. Om aanspraak te kunnen maken op de ruim 8 ton subsidie, moet het gebouw voor 31 juli gereed zijn. Als de wethouder kan garanderen dat de kinderen er veilig onderwijs kunnen volgen en wij als gemeente het gebouw aan de wet- en regelgeving kunnen laten voldoen, met deze 8 + 2 ton, dan kan ik met het raadsvoorstel meegaan. Maar ik vertrouw er ook op dat wanneer het gebouw niet veilig is voor de kinderen of aan wet- en regelgeving kan voldoen, de wethouder de stekker eruit trekt en naar een alternatief zoekt. Misschien is het sowieso geen slecht idee om een plan B voor te bereiden.

Zoals alle raadsleden hebben ook wij de mail van de heer Van Delden ontvangen over de Knarrenhof. Hierin uit hij duidelijk zijn zorgen over de voortgang hiervan, samen met de 200 personen die geïnteresseerd zijn voor een Knarrenhof. Ik begrijp deze zorgen van meneer Van Delden. Ik heb hem meermaals mogen spreken, zowel telefonisch als in een ontmoeting en ik moet zeggen dat meneer een goed plan heeft uitgewerkt. Daarnaast heb ik ook de wethouder tijdens de parallelsessie horen zeggen dat de ontwikkeling van het gebied geen gevaar loopt omdat de planvorming en voorbereidingen ook zijn tijd vraagt en deze de vijf jaar wel ongeveer raakt. Ik kan mij goed voorstellen dat deze tijd inderdaad nodig is. Het bestemmingsplan moet aangepast worden en allerlei andere voorbereidingen zoals met vergunningen moeten getroffen worden. Mijn vraag aan de wethouder is:

Staat het idee voor een Knarrenhof nog in het vizier? Zo ja, zou de wethouder meneer Van Delden kunnen geruststellen dat de Knarrenhof niet van de baan is en dat tijdens deze 5 jaar het idee verder wordt uitgewerkt zodat wanneer een Knarrenhof haalbaar is, er zo snel mogelijk met het plan kan worden gestart?”

Reactie toevoegen

U bent hier