h

Perikelen omtrent de Peeriscoop

23 januari 2021

Perikelen omtrent de Peeriscoop

Afgelopen donderdag was het dan eindelijk zover, de bespreking van de subsidie van de Peeriscoop. Deze bespreking ging absoluut niet vanzelf. Zo moest onze fractievoorzitter Eva Dansen samen met CU/SGP, VVD en GA met het been stijf blijven vragen om de behandeling van dit onderwerp in de gemeenteraad. Na een behoorlijk aantal vage reacties vanuit het college is dit echter toch gelukt, zo werd de subsidie van de Peeriscoop donderdag na lang aandringen toch besproken. Tijdens deze bespreking heeft onze fractievoorzitter het volgende betoog gehouden:

Mevrouw de voorzitter,

Ik ben blij dat de subsidie van Peeriscoop op de agenda staat.  Waarom dat zoveel moeite heeft gekost en in eerste instantie radicaal werd afgewezen door het college heeft ons zeer verbaasd. De raad heeft op 11 november 2020 een voorhangbesluit voorgelegd gekregen waarin ons werd gevraagd onze wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Dat is wat de SP en CU/SGP hebben gedaan met ondersteuning van de VVD en GA, wij hebben onze wens kenbaar gemaakt om dit besluit voorgelegd te krijgen als een raadsvoorstel. Tot onze grote verbazing werd hierover niet gerept in de RIB van 29 november 2020, sterker nog het college trok de conclusie dat ‘inhoudelijke bezwaren’ uitgebleven waren. De raad kreeg geen raadsvoorstel voorgelegd maar een definitief besluit voor het toekennen van een subsidie van €120.000,- .

Teleurgesteld maar nog niet ontmoedigd stelden de betrokken oppositiepartijen SP, CU/SGP, VVD en GA eind december inhoudelijke vragen over dit onderwerp. Gelukkig hebben wij deze nog beantwoordt gekregen voor de behandeling van vandaag. Helaas heeft dat ons niet heel erg geholpen want op de belangrijke  inhoudelijke vraag over aan welke criteria het Transitieplan voor Peeriscoop moet voldoen krijgen wij als antwoord, ik citeer: de subsidie van €50.000 is verleend voor het opstellen van een transitieplan, gericht op de toekomstige borging van theater Peeriscoop. De subsidie moet worden gebruikt waarvoor hij is verleend. Dat zijn niet echt criteria, toch? Ook op de inhoudelijke vraag hoe het college tot een subsidiebedrag van €120.000 is gekomen krijgen wij als antwoord dat er genoeg ruimte voor het verlenen van de subsidie is. Hoeveel financiële ruimte er is, heeft weinig te maken met hoeveel geld er nodig is en waarvoor, dat zegt meer over hoeveel subsidie het college wil geven en zo werkt dat niet, denken wij.

Mevrouw de voorzitter, het proces in deze verdiend geen schoonheidsprijs. De raad heeft wel erg veel moeite moeten doen om in de openbaarheid te bespreken waar €120.000 gemeenschapsgeld aan besteed wordt. Op de inhoud zou iedereen, ook de ontvanger van de subsidie, gebaat zijn bij helderheid over de diensten die er tegenover moeten staan.

De reacties op het betoog waren helaas behoorlijk teleurstellend. Zo probeerde een deel van de coalitie ons actief te framen als een partij die niets opheeft met cultuur, terwijl het tegenovergestelde waar is. Tevens was de reactie vanuit het college minstens even teleurstellend. Buiten een korte reactie na een schorsing waarin het college kwam met de verklaring dat het college anders had moeten omgaan met de wensen en bedenkingen van de betrokken oppositiepartijen bleef de reactie vanuit het college ronduit vaag. Hoewel dat we dus blij zijn dat de Peeriscoop haar welverdiende subsidie krijgt is onze constatering dat de bespreking helaas weinig duidelijkheid heeft gegeven in onze vragen.

Reactie toevoegen

U bent hier