h

Lijstrekkersdebat. Na de verkiezing....

14 maart 2018

Lijstrekkersdebat. Na de verkiezing....

Foto: SP

"Na de verkiezing. We krijgen waarschijnlijk een lastige uitslag. En laten we dan in Gorinchem eens iets heel anders doen. Laten we dan eens proberen te gaan voor een raadsbrede coalitie waarin iedereen een inbreng kan hebben en waarin je met elkaar kunt kijken wat je gemeen hebt en waaraan je met elkaar aan gaat werken En voor de rest gewoon een meerderheid zoeken voor de dingen die je ook wilt doen. We gaan het eens een keertje anders doen".

 

Bovenstaande uitspraak werd na het lijsttrekkersdebat gedaan door Eva Dansen. En dat was voor velen toch de uitspraak van de avond. We wachten de reacties van de politici af.

 

Op 13 maart 2018 vond het traditionele lijsttrekkersdebat in Gorinchem zoals vanouds plaats in de Nieuwe Doelen (vanaf nu DND). DND zou ook vanavond onderwerp van gesprek zijn, maar voorlopig kon het debat er onder goede omstandigheden worden gehouden. Onder leiding van Jos Huibers en Jan Ottevanger en muzikaal omlijst door de Aimabale Schoften werd het een gezellige avond. Geen avond met keiharde aanvaringen zoals 4 jaar geleden tussen Klink (verdwenen) en Van Zanten (nog steeds volop aanwezig). Maar de SP zou de SP niet zijn als ze toch een aantal bij naam te noemen zaken heeft waargenomen.

 

De avond begon met een voorstelrondje van 1 minuut per persoon en daarna in wisselende samenstelling discussie over door de gespreksleiders (en bij de deelnemers al bekend zijnde) ingebrachte stellingen. Daarna was het wederom een minuut per persoon een afsluitend woord over waarom wij op die partij zouden moesten stemmen en hoe zij de samenwerking na de verkiezingen zagen.

 

Ik wil voorzover er over de diverse personen of partijen iets zinnigs te melden is ze hier noemen. De diverse personen behoeven zich niet, maar kunnen zich natuurlijk wel, aangevallen te voelen. Dit verslag is tenslotte geschreven vanuit een linkse kijk op de zaken, en .... fouten voorbehouden.

 

Onze SP wethouder Eva Dansen was in de kennismakingsminuut duidelijk. De SP komt op voor iedereen die dat nodig heeft. De SP wil betaalbare huur- en koopwoningen voor jongeren en ouderen. De woningen zouden ook
allemaal duurzaam moeten zijn, dit omdat de energiekosten een groot gedeelte van de maandelijkse kosten bedragen. De SP staat ook voor in iedere wijk een buurthuis (of hoe we het ook noemen b.v. brede school), de SP staat voor goede zorg in de buurt. De SP wil ook zorgen dat er in iedere wijk bepaalde zaken die de sfeer in de wijk bepalen aanwezig zijn, denk dan aan een pinautomaat en winkels. Later in het debat werd ingegaan op een aantal zaken zoals betaalbaar wonen. Eigenlijk is iedere partij daar wel voor.  Andere partijen wijzen op jongeren en de vraag naar woningen als er veel (HBO) studenten in Gorinchem komen te wonen. Ook het levensbestendig maken van woningen en het bouwen van levensbestendige woningen is voor veel partijen noodzakelijk. Ook middelduur heeft prioriteit. Door Eva werd nog gewezen op het vertrek van de directeur van  Poort6 die zelfs nog de moeite nam om de woonvisie in Gorinchem tegen te houden.

 

Eva nam het ook op voor cultuur in Gorinchem en werd erop aangesproken dat er in Gorinchem kaalslag was geweest onder het huidige college. De muziekschool, Pogo en DND werden genoemd als voorbeelden van kaalslag door b.v. Dhr. Van Zanten van SB. Dat mag hij natuurlijk vinden alleen dan wel alles noemen graag. Twee jaar geleden was hij nog eerlijk. Nu zat dhr. Van Zanten toch te zwartepieten. Ook Dhr. Oostrum, toen wethouder, was zich van geen kwaad bewust. “Ik was slechts wethouder van Sport” ik ging niet over DND dat was de wethouder van de VVD die financien deed aldus Oostrum. Ook Dhr. Schefferlie drukte zich (komt niet vaak voor) toen het ging over verantwoordelijk zijn. Al met al. Alle partijen stemden in met deze bezuiniging op DND.

 

Dus niet een ander de schuld proberen te geven !!

 

Voor alle duidelijkheid hier de link naar het interview met Dhr. Van Zanten die dit waarschijnlijk vergeten was. Hoe het nu verder moet met DND is nog niet besloten. Een grondige verbouwing die meerdere miljoenen kost en een weer grootse DND is de wens van o.a. SB en Gorcum actief. Andere partijen zijn niet tegen het min of meer terugkeren van DND is een bepaalde vorm, maar hebben het over een “normale “DND voor Gorinchem en geen DND die alle grote gezelschappen kan ontvangen. We hebben tenslotte toch een regiofunctie aldus velen.

 

Nu we het toch hebben over regiofunctie. Iedereen vindt dat Gorinchem een regiofunctie heeft maar dat Gorinchem in de nabije toekomst de kleinste gemeente is en omringd wordt door gemeenten die stuk voor stuk groter zijn dan Gorinchem. Dat gaat problemen opleveren. Door de landelijke partijen werd hierop terecht ingehaakt. “wij hebben contacten in de provincie en bij het landelijk bestuur en weten waar de geldpotten staan” de lokalen hebben dat niet.

 

Want het blijkt dat lokaal in is in Gorinchem onder de volksvertegenwoordigers in spe. De PvdA in Gorinchem is een lokale PvdA aldus hun lijstrekker, de VVD is lokaal liberaal aldus hun lijsttrekker, Democraten Gorinchem is een beweging die is opgezet uit o.a. vertegenwoordigers van de landelijke PvdA maar is lokaal en heeft voelhoorns aldus hun lijsttrekker. Dan zijn er nog 2 lokale partijen te weten Gorcum Actief die sinds 4 jaar in de gemeenteraad aanwezig en de oudste lokale partij SB.

 

De overige partijen waaronder de SP zijn dan nog de verdere landelijke partijen. Partijen die of u het er mee eens bent of niet, staan voor hun zaak. De SP heeft al jaren vele voelhoorns in Gorinchem en handelt daar ook naar. En daar zijn we trots op. En als we landelijk of provinciaal hulp nodig hebben dan vragen we daar ook om.

 

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier