h

SP Gorinchem schrikt van schimmel in huurwoningen

8 februari 2018

SP Gorinchem schrikt van schimmel in huurwoningen

Bij SP Gorinchem zijn er weer klachten binnengekomen over schimmelproblemen in huurwoningen. Ditmaal in de woningen die in het 'Laantje' staan. De SP bracht de klachten over schimmel en vocht in 2016 al onder de aandacht. Toen ging het om de 'schimmelflat' van Kremlin II. De SP hoopte dat hiermee de ogen van Poort 6 niet enkel voor deze woningen werden geopend, maar voor het schimmelprobleem in het algemeen.

Net als met de klachten over de busverbinding in de Lingewijk, heeft de SP ook nu weer de proef op de som genomen. Dinsdag 6 februari gingen lijsttrekker Eva Dansen, nummer 2 Ariën van Houwelingen, nummer 4 Dieuwertje Stevens en fractievoorzitter Lies van Aelst in de vrieskou de straat op en vroegen zij aan bewoners of zij schimmelproblemen hebben. Ook nu is de uitkomst schrikbarend.

Van Aelst: ‘We hebben in een uur bij 21 woningen aangebeld, waarvan er enkele bewoners helaas niet thuis waren. Bij bijna de helft van de woningen, geven bewoners aan dat er een vochtprobleem is of schimmel in de woning aanwezig is. Variërend van zwarte aanslag op het zolderraam tot terugkerende schimmel in de badkamer. Veel mensen vertellen over rottende kozijnen, schimmel en wateroverlast.’

Enkele bewoners lieten de SP binnen om de problemen te laten zien. "De badkamer hebben we helemaal opnieuw geverfd. Nu heb ik net de badkamer weer schoongemaakt, maar na 3 weken is de schimmel weer helemaal terug. De verf laat ervan los." Ook bij het klapraam en het dakraam bij de kinderslaapkamer en op zolder waar een 5 weken oude baby ligt te slapen, worden de SP`ers gewezen op natte ramen en schimmelvorming.

De meeste huurders geven aan dat ze aan het lijntje worden gehouden door Poort6. Vaak wordt het afgedaan met "U ventileert onvoldoende" of wordt er een vochtvreter geplaatst. Rotte en lekkende kozijnen worden dicht geplamuurd en overgeschilderd. Ook spreken we een bewoner die bang geworden is voor de woningcorporatie. Bang dat de bewoner als lastig wordt bestempelt en aantekeningen achter de naam komen, zodat de bewoner bewust kan worden tegengewerkt. Diverse bewoners zeiden ook zelf het onderhoud te doen, omdat het anders teveel gedoe met poort 6 zou zijn.

Van Houwelingen: ‘Als SP, schrikken wij hiervan. We schrikken van het hoge aantal 'schimmelwoningen' die we in een uurtje rondvragen vinden. We schrikken van de omvang van de schimmel en vochtproblemen in deze huizen. We schrikken ervan dat het niet vanzelfsprekend is dat de verhuurder (goed) onderhoud verricht. En we schrikken van de nare ervaringen die bewoners hebben met Poort6.’

Tijdens de gesprekken werden de SP`ers gewezen op nog meer mogelijke schimmelwoningen elders in Gorinchem. Ook hier gaat de SP binnenkort bij de bewoners langs. Dansen: ‘Als het nodig is brengen we de hele stad in kaart, totdat we zien dat het probleem wordt aangepakt.’

Een 'thuis' zou een fijne en veilige plek moeten zijn. Vocht en schimmelproblemen in je huis is een gevaar voor je gezondheid en die van je kinderen. Bewoners van 'schimmelwoningen' kunnen last krijgen van allergieën, luchtwegproblemen en astma. Goed onderhoud is nodig en geen lapmiddelen. De SP gaat de gemeente vragen om met Poort6 om tafel te gaan zitten om de 'schimmelwoningen' aan te pakken.

Reactie toevoegen

U bent hier