h

Lift bij het station: actievoeren helpt!

28 september 2017

Lift bij het station: actievoeren helpt!

Het is een bekend dagelijks tafereel: scholieren die hun fiets van de trappen op het station afstuiteren, ouderen die met hun zware tas of rollator verbouwereerd naar de trap kijken en hopeloos om zich heen kijken ‘waar is dan toch die lift’? En natuurlijk ouders met kinderwagens die niet veilig de trap op en af kunnen.

De roep in Gorinchem om een lift bij het station dateert wellicht al wel 20 jaar terug. Maar de acute noodzaak kwam er toen ProRail in 2011 ineens een hangslot aan het hek bij het overpad hing. Tot dat moment konden mensen bij wijze van coulance het spoor oversteken in plaats van door de tunnel te moeten. De oplossing van ProRail? Doorrijden en met een taxi terug naar Gorinchem vanaf Arkel of Hardinxveld. Uiteraard op kosten van ProRail. Een enorm duur lapmiddel natuurlijk.

Dat pikten het gehandicaptenplatform, de SP en vele reizigers met hen niet. Met een grote groep reizigers voerde de SP in 2011 dan ook actie voor een lift op station Gorinchem. Perrons en station stonden vol met rolstoelen, opa`s en oma`s met kleinkinderen en vele andere reizigers. ProRail ging door het stof, de lift zou er komen en de actievoerders kregen taart. De toezegging was: de lift komt er in 2013. De SP heeft hierna nog heel vaak om de lift moeten vragen, zowel in de gemeente als in de provincie. Want zoals u ziet, het is nu 2017 en er is nog steeds geen lift. De planning werd 2014 en na nog meer uitstel moet de lift er inmiddels in 2018 komen.

Maar 1 ding is duidelijk, de lift komt er! Hij komt er doordat er honderden reizigers in protest kwamen en omdat we er samen keer op keer aandacht voor vroegen. Wij vieren dan ook graag een feestje met de reizigers zodra de eerste schep de grond in gaat, viert u dan mee?

Lies van Aelst (fractievoorzitter) schreef deze column voor raadspraat 

Reactie toevoegen

U bent hier