h

Persbericht vd SP over leerlingenvervoer Gorinchem

12 september 2014

Persbericht vd SP over leerlingenvervoer Gorinchem

Voor de gemeente is het verzorgen van goed vervoer van kinderen met een beperking naar school een belangrijke taak. Als het op de eerste schooldag dan voor een grote groep totaal misloopt, zo erg, dat ook de landelijke pers zich er mee gaat bemoeien, dan is er volgens de SP fractie alle reden om daarover in de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders te bevragen. Tijdens de raadsbijeenkomst van 9 september jl. heeft Karl Lutterkort namens de SP fractie onder meer het volgende gezegd:

Er is in onze gemeente en daarbuiten veel ophef ontstaan over het uitblijven van leerlingenvervoer voor een forse groep scholieren op de eerste schooldag, 1 september jongstleden. De SP-fractie kan zich dat goed voorstellen. Voor docenten, voor leerlingen en voor de school is de eerste dag heel belangrijk: Hij draagt de belofte van een goede start van het nieuwe schooljaar met zich mee.

Dan schrijnt het, dat een flinke groep leerlingen zo’n dag heeft moeten missen. Bovendien rijst de vraag hoe het zo ver gekomen is en wat kunnen we er aan doen om te voorkomen dat het ooit weer gebeurt.

Nu wordt uit de raadsinformatiebrief van het college veel duidelijk. Er is sprake geweest van  onvoorziene en ongelukkige omstandigheden: het kort geding van de vorige contractant tegen de gemeente over de aanbestedingsprocedure en het onmogelijke tijdstip waarop de nieuwe contractant melding maakte van problemen met het vervoer, namelijk laat op de vrijdagmiddag, om er maar een paar te noemen. Vele ambtenaren hebben in het weekend alles hebben gedaan om te redden wat er te redden valt en daar hebben wij veel waardering voor.

Ervan uitgaande dat de aanbesteding zelf, gezien de eisen van de wetgever dienaangaande, onvermijdelijk was en dat de procedure op zich correct verlopen is, te weten dat niet alleen op prijs maar ook op kwaliteit is gelet, stel ik de volgende vragen aan het college:

  1. Was het bij het college bekend dat de firma die uiteindelijk de opdracht gegund is, gebruik maakte van onderaannemers?
  2. Is het college met ons van oordeel dat uit de gang van zaken gebleken is, dat een dergelijke constructie  - met één hoofdaannemers en diverse onderaannemers – een risico voor  een goed verloop van het vervoer in zich droeg?
  3. Is er van de kant van het College, toen ter elfder ure bleek dat de firma Klomp niet aan zijn verplichtingen zou voldoen,  alles aan gedaan om de ouders en verzorgers op adequate wijze over de problemen in te lichten en, zo ja, hoe komt het dan dat er diverse ouders maandagochtend van niets wisten?
  4. Tenslotte: welke maatregelen denkt het college te treffen om herhaling van een dergelijke gang van zaken voor de toekomst uit te sluiten en hoe ziet het college de verdere gang van zaken voor zich?

 Ik denk dat vele mensen hier in de zaal erg blij zouden zij met een bevredigend antwoord op deze vragen.

Uit de beantwoording van de zijde van het college bleek, dat de inzet van onderaannemers bij de gemeente bekend was, maar in deze sector als betrekkelijk normaal kan worden gezien. De gemeente had echter geen enkel signaal, dat dat tot problemen zou leiden De gemeente beraadt zich nu op vervolgstappen. De gemeenteraad zal zo snel mogelijk volledig worden geïnformeerd, waarna een openbaar debat kan plaatsvinden.

Reactie toevoegen

U bent hier