h

Bomenkap in de Lingewijk

4 maart 2014

Bomenkap in de Lingewijk

Raadsvragen

In de raadsbijeenkomst van 25 februari jl. heeft Cees Van der Roest, ook namens de SP, vragen aan het college van B en W gesteld (zie onderaan dit artikel) over een publicatie van het college over het kappen van grote aantallen bomen in de Lingewijk (Zandvoort Noord).

De vragen gingen vooral over het feit, dat de gemeente zich beroept op een bepaling uit de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), die zegt dat de gemeente niet, zoals iedere andere eigenaar van beeldbepalende en monumentale bomen een kapvergunning moet hebben. Bij de vaststelling van die APV door de gemeenteraad in 2012 heeft het college van B en W beloofd met een wijzigingsvoorstel voor het betreffende artikel te komen. Nu er opeens met een voorstel voor het kappen van zo’n 160 bomen wordt gekomen vonden wij, dat dit niet aanvaardbaar is. Bovendien kun je je afvragen of het geldende artikel juridisch wel houdbaar is. De gemeente is de grootste bomenbezitter van Gorinchem en stelt op deze manier zicht “buiten de wet”. Iedere burger die een boom wil kappen moet immers de volledige procedure voor een omgevingsvergunning doorlopen.

GroenLinks wethouder Rijsdijk moest toegeven, dat bij het ontwerpen van het bebouwingsplan voor het gebied geen rekening is gehouden met de aanwezigheid van de vele beeldbepalende bomen. Hij kon ook niet goed uitleggen, waarom in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) de bepaling over kapvergunningen na twee jaar nog steeds niet is aangepast. Ook hij vindt, dat de rechten van de burgers beter gewaarborgd moeten worden.

De wethouder bleef echter van mening, dat niet aan het kappen van de bomen kon worden ontkomen. Volgens hem had de raad bij het vaststellen van het bestemmingsplan kunnen zien dat de bomen gekapt moesten worden, al moest hij toegeven, dat het college dat niet aan de raad had gemeld.

Bezwaren bewoners

Naar aanleiding van de door ons gestelde vragen hebben een aantal bewoners van het betreffende deel van de wijk bij het college van burgemeester en wethouders een bezwaarschrift ingediend. Om te voorkomen, dat het college op korte termijn de kettingzaag in de bomen zet, hebben zij inmiddels ook een verzoek om een voorlopige voorziening aan de bestuursrechter in Rotterdam gericht. Bij zo’n voorlopige voorziening kan de rechter bepalen, dat de gemeente het besluit niet mag uitvoeren, maar eerst het kapbesluit moet heroverwegen en eventueel ook een uitspraak van de rechter over dat besluit moet afwachten. Verwacht mag worden dat de rechter binnen een redelijk korte termijn een uitspraak zal doen.

 

Hieronder de vragen uit de raadsbijeenkomst van 25 februari 2014.

Op 18 februari een publicatie in Stad Gorinchem over kappen van bomen Zandvoort Noord.

Het gaat volgens de publicatie nu (2014) om 78 bomen, waarvan 52 beeldbepalend. In totaal gaat het om 160 bomen. Op termijn worden ca. 100 bomen teruggeplaatst. Dat zijn er dus 60 minder.

Bij de vaststelling van de plannen voor de Lingewijk is aan de orde geweest, dat de hoeveelheid groen in deze wijk, zeker voor een tuindorp niet aan de normen voldoet. Ik herinner me, dat ik daarbij de opmerking heb gemaakt, dat waarschijnlijk de geraniums op de vensterbank ook meegeteld zijn. Dat was in ieder geval zo voor wegbermen (ook van de A15).

Ik heb daarom de volgende vragen:

  1. We hebben een bomenbeleid vastgesteld, maar een goede vastlegging van de juridische toetsing zoals toegezegd is nooit tot stand gekomen. Wanneer kunnen we die tegemoetzien?
  2. Voor bomen die eigendom zijn van de gemeente (dat is dus privaatrechtelijk criterium) geldt geen vergunningsplicht. De gemeente is veruit de grootste bomenbezitter van deze stad. Is dat juridisch houdbaar, want hiermee geldt, dat in rechte beslissingen van b en w daarover niet zijn aan te vechten voor derden.
  3. Volgens ons staan er op de lijst ook bomen die op particulier terrein staan, mogen we aannemen, dat die in ieder geval niet worden gekapt?
  4. Er zouden nu 78 bomen gekapt worden, is dat gebaseerd op een rechtsgeldig bestemmingsplan of verkavelingsplan?
  5. Hoe lang zal het duren voor de groenvoorziening in de wijk weer enigszins aan de te stellen eisen zal voldoen?

 

 

U bent hier