h

SP steunt protest ondernemers Burgstraat

6 februari 2014

SP steunt protest ondernemers Burgstraat

Afgelopen week protesteerden ondernemers in de Burgstraat tegen het voorgenomen winkelbeleid in Gorinchem. Hierbij zouden er alleen nog maar nieuwe winkels geopend mogen worden buiten het kernwinkelgebied, als er binnen het kernwinkelgebied niets meer leegstaat. Wat de SP betreft worden (nieuwe) ondernemers hiermee in de armen van “winkelmelkers” gedreven.
 
 
 
 SP Fractievoorzitter Eva Dansen: 'De leegstand in het kernwinkelgebied heeft juist voor een groot deel te maken met de exorbitant hoge huren en wurgcontracten die de eigenaren van de panden opleggen aan de ondernemers. De ontwikkeling zoals die nu plaats vindt in de Burgstraat en op de Langendijk, laat zien dat er wel degelijk ondernemers zijn die willen, als de huren redelijk zijn. Deze straten bloeien op, en dat moeten we als gemeente juist ondersteunen en niet in de kiem smoren'. '
 
 
 
Als dit ontwerpbestemmingsplan ongewijzigd op de raadsagenda komt, zal de SP zich hier stevig tegen verzetten. Leegstand in de binnenstad wordt voor een flink deel veroorzaakt door de huren die veel hoger zijn dan in een stad als Gorinchem redelijk is. Ook moeten ondernemers zich voor jaren vastleggen, een onredelijke eis. Dat zij nu een zaak  beginnen buiten het gebied waar deze woekerhuren gevraagd worden, laat zien dat  ondernemers wel willen, die delen van de stad (Burgstraat en heel voorzichtig ook de Langendijk) bloeien daardoor op.
 
 
 
Op zich is het goed om de winkelleegstand aan te pakken, maar het door het college met behulp van het ontwerpbestemmingsplan ingezette planologische “wapen” is ondeugdelijk. De gemeente is er niet om monopolisten in de kaart te spelen. Een goed en verstandig middenstandsbeleid, waarin ook de verhuurders van panden zich van hun verantwoordelijkheid bewust worden, is de enige oplossing voor een goed functionerend winkelapparaat. Dat vraagt om overleg en nieuw vertrouwen en niet om botte beperkende regels in een bestemmingsplan.

U bent hier