h

Cultuur in Gorinchem?

1 november 2013

Cultuur in Gorinchem?

Op donderdagavond eenendertig oktober 2013 werd in in de gemeeenteraadsvergadering besloten dat Cultuur in Gorinchem een kostenpost is waar wel wat op te besparen is. En dan besparen op een manier die de SP helemaal niet aanspreekt. Er wordt de inwoners van Gorinchen namelijk verteld dat het allemaal veel beter gaat worden, veel goedkoper en dat de cultuur zal opbloeien. En dat noemt men in Gorinchem een visie.....

Wat is de visie van de SP? En waarom hebben wij tegen dit Tekomstbeeld Cultuur gestemd. En lees ook de commentaren op het beleid van Gorinchem van zowel voor- als tegenstanders.

Lees hieronder de bijdrage aan de discussie over Cultuur van Eva Dansen. Deze bijdrage werd ook uitgesproken namens Cees van de Roest fractievoorzitter van Gorinchem Solidair.

Meneer de voorzitter,

Kunst en cultuur vormen het zout in de pap van iedere samenleving. Vandaar dat de SP grote waarde aan kunst en cultuur toekent. Kunst en cultuur zijn van iedereen en dienen voor iedereen beschikbaar en toegankelijk te zijn.

Net als op vele andere terreinen heeft Gorinchem ook op het gebied van kunst en cultuur een regiofunctie. Mede daarom vindt de SP het belangrijk dat er en kwalitatief en kwantitatief goed cultuuraanbod is in Gorinchem. Aan dat aanbod is in de afgelopen jaren sterk getornd. Om  een paar voorbeelden te noemen: muziekeducatiecentrum TOON werd gesloten,  de schouwburg staat op de tocht en de bibliotheek dreigt dakloos te worden. In totaal zou er in dit voorstel 600.000 Euro op kunst en cultuur bezuinigd moeten worden. De SP vindt dat een slechte zaak.

Na jaren van aandringen heeft het college in het voorjaar van 2013 een nota ‘cultuurvisie’ aan de raad voorgelegd, die door de gemeenteraad is aangenomen. De SP-fractie heeft toen tegengestemd en dat heeft ze niet voor niets gedaan .

Uit de nota blijkt volgens ons vooral dat de gemeente nauwelijks een cultuurvisie heeft.  Het college wil cultuurbudget verdelen tussen vier zogeheten ‘functionaliteiten’: het Huis van Inspiratie (vroeger heette dat gewoon het museum) het Stadspodium (onze theaters)Cultuureducatie (Toon) en de Spreekkamer (naar wij intussen begrepen hebben de een baan voor iemand die mag gaan nadenken over hoe het nu verder moet met de cultuur in Gorinchem) in totaal stelt de gemeente vanaf 2016 een bedrag beschikbaar van € 1.886.000,- voor cultuur in Gorinchem, zoals gezegd zes ton minder dan nu het geval is. De coalitie wil de huidige subsidies aan de culturele instellingen gefaseerd afbouwen tot nul Euro in  2016. In de plaats daarvan moet de burger door middel van initiatieven zijn eigen kunst en cultuur maar zien te  genereren.

Hoe is het nu zo gekomen? Daar kunnen we vrij simpel over zijn, er moet bezuinigd worden in Gorinchem! B&W heeft in eerste instantie eindeloos veel tijd uitgetrokken voor de cultuurvisie, er is een duur bureau aangetrokken en vooral veel gesproken met het veld. Daar is zoals u zich wellicht zult herinneren in juni 2012 een kaderstuk uitgekomen met een geheel andere inhoud en aanbevelingen dan wat ons nu is voorgelegd.  De SP ziet helaas in dit voorstel niets anders dan een dure verpakking  voor het idee dat burgers alles zelf (moeten) kunnen. Uiteindelijk is het een grote bezuinigingsoperatie.

Dit college, deze coalitie maakt keuzes en heeft keuzes gemaakt waar de SP het niet mee eens is. Zeshonderdduizend Euro bezuinigen op kunst en cultuur en 26,8 miljoen investeren, dat is volgens ons een ongelijke verhouding. Wij begrijpen ook dat investeringen gedeeltelijk onontkoombaar zijn en dat we rekening moeten houden met rentelasten van onverkoopbare grond. We begrijpen ook nog dat het subsidiebedrag voor een groot deel is gerelateerd aan gebouwen maar wij denken dat bijvoorbeeld het bedrag dat de gemeente vraagt voor De Nieuwe |Doelen niet past bij de waarde van het gebouw(100.000)

Wat vinden wij nu dat er zou moeten gebeuren?

De SP is van mening dat het museum in zijn huidige vorm in stand gehouden zou moeten worden. Wat overigens niet uitsluit dat er gekeken moet worden naar de voorstellen die het museum zelf gedaan heeft om de eigen broek op te houden. Wat er in ieder geval niet moet gebeuren is een gebouw, wat voor een vermogen aangepast is aan de museale functie, te misbruiken om wegens reden van bezuiniging er in te proppen wat er niet in hoort. Het was veel verstandiger geweest op tijd  te luisteren naar wat het veld er zelf van vindt. Wij vermoeden dat dat uiteindelijk minder kost en meer draagvlak heeft.

Mening Historische Vereniging Gorinchem

De SP vindt het idee om de bibliotheek in het museum te persen een bijzonder slecht idee. Ten eerste omdat het niet past, letterlijk en figuurlijk. Er is niet voldoende ruimte voor de huidige collectie van de bibliotheek, wij nemen toch aan dat er geen duizenden boeken bij het oud papier gaan! Voor zover wij weten is ook de vloer van het oude stadhuis niet geschikt om het gewicht van vele duizenden boeken te dragen. Dan hebben we het nog niet over de kosten. De huur van bijna 70.000 Euro die de bibliotheek betaalt voor het gebruik van het oude gebouw van de Sociale Dienst.  Dat leeg overigens komt te staan als de bibliotheek er uit vertrekt en in de huidige tijd onverhuurbaar en onverkoopbaar is. De 11.000 die de bibliotheek zelf genereert door verhuur van ruimten is waarschijnlijk in geen enkele berekening meegeteld. Dan hebben we het nog niet gehad over de verhuiskosten die rond de 35.000 Euro zullen komen te liggen  Wij vinden een bibliotheek een bron van informatie en een trefpunt voor ieder die, jong of oud, nieuwsgierig en leergierig is.  Daarom is de SP van mening dat er niet beknibbeld mag worden op de bibliotheek

De SP vindt dat Gorinchem een groot theater, waar producties van meer dan gemiddelde omvang kunnen plaatsvinden verdient. Voorwaarde is dan wel dat de schouwburg de tering naar de nering kan zetten en dat de overheadkosten sterk worden gereduceerd. Het zal u misschien verbazen maar wij vragen ons af waarom de moeite niet genomen is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een groep betrokken ondernemers te interesseren om een theater op commerciële wijze uit te baten. Onbegrijpelijk,  de SP wil hiervoor samen met GS de volgende motie in dienen:

hier de motie schouwburg

De SP in Gorinchem draagt de kleine theaters in onze stad een warm hart toe. Kleine theaters als Het Pand en Periscoop verzorgen vaak goede producties van goede kwaliteit.  Als het dan ook nog zo is dat de subsidies die wij aan deze theaters geven zeer beperkt zijn, zeker in relatie tot wat zij bijdragen aan de cultuur in Gorinchem. Ik maak op deze plaats van gelegenheid gebruik om te wijzen op de ons inziens volkomen   om “rücksichtslos” de keuze te maken alle subsidies op instellingen op te heffen zonder te (her)overwegen of dat verstandig, passend of nuttig is.

(Rob van Wijk, directeur Nieuwe Doelen)

Het is duidelijk dat Gorinchem bruist van de muzikale activiteiten. Dat moet natuurlijk zo blijven. Er zijn tal van muziekverenigingen, er is een heus ‘Poppodium’ en er zijn waardevolle muzikale evenementen als het Zomerfestijn, het Hippiefestival, Duveltjesrock alsmede het jazzfestival in onze talrijke kroegen, die steun verdienen. Dit zijn wat de SP betreft nu wel activiteiten die je als activiteiten moet subsidiëren, maar dat deden we al nietwaar?

(Jonge) Mensen hebben behoefte aan een plek waar je viool, gitaar en piano leert spelen of welk ander instrument ook. Ze hebben behoefte aan uitleg over wat beeldende kunst eigenlijk is.  Cultuureducatie is daarom ontegenzeggelijk van groot belang voor het kweken van belangstelling voor cultuur bij jonge mensen en bij het stimuleren van het talrijke talent op dit gebied. Wat dat laatste betreft: de teloorgang van TOON is een goed voorbeeld van hoe het niet moet. Hoe het wel moet? Er moet een ruimhartig en inspirerend beleid komen ten aanzien van cultuureducatie, waardoor scholen, culturele instellingen en cultureel geïnteresseerde jongeren zich gesteund voelen. U zult begrijpen dat wij vinden dat je naast initiatieven zeker ook instellingen moet subsidiëren. Een gebouw, of zelfs meerdere gebouwen waarin muziekles, kunstbeoefening en kennismaking hiermee kan plaatsvinden is volgens de SP zeer noodzakelijk in Gorinchem. Een gebouw als de da Costa mulo, aangepast aan het gebruik door TOON, wat leegstaat! De gemeente die gebruikers laat verhuizen naar een ander gebouw dat veel minder geschikt is voor dit gebruik. Wij moeten constateren dat hier op onzinnige wijze met gebouwen mensen en geld omgegaan (geschoven?) wordt. Zeker als er een potentiele koper voor dit gebouw is die het ook wil gebruiken waar het de laatste jaren voor bedoeld is en voor aangepast is, actief ontmoedigd wordt!

Hier willen wij samen met Gorinchem Solidair deze motie voor indienen

Gorinchem beschikt gelukkig nog steeds over tal van aansprekende plekken voor culturele activiteiten, zoals de Groenmarkt en Buiten de Waterpoort. Daarnaast vinden wij dat buurtcentra als De Haarhorst met haar poppodium, de Bogerd  de Aanlegsteiger en de Elzenhof. open moeten blijven, in de eerste plaats als ontmoetingsplekken in de buurt, maar daarnaast zeker als  plaatsen waar culturele activiteiten, muziekbeoefening of lezingen kunnen plaatsvinden.

Uit mijn betoog zal meer dan duidelijk zijn geworden dat wij de plannen van deze coalitie, onverstandig en kortzichtig vinden. Wij geven geen steun aan plannen die kaalslag voor cultuur in Gorinchem betekenen. Wij geven geen steun aan kapitaalvernietiging en wij steunen zeker geen korte termijn denken waar we nog vele jaren spijt van kunnen hebben.

(ja,ja  dat twittert Rutger van Breemen van GL)

Reactie toevoegen

U bent hier