h

Krijgen we toch nog gelijk!

3 augustus 2012

Krijgen we toch nog gelijk!

Jarenlang heeft de SP in de gemeenteraad gewaarschuwd tegen de hoeveelheid garanties en leningen van onze gemeente.
Jarenlang heeft B&W daarop gereageerd met dat het allemaal wel mee valt. Nu blijkt dat dat de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) na een 'quick scan' - een klein onderzoek dus- van de garanties en leningen van Gorinchem aangegeven heeft dat daar misschien wel wat voorzichtiger mee omgegaan moet worden.

Dat alles staat in een raadsinformatiebrief die wel op de site van de gemeente te vinden is ( nummer 853 voor de nieuwsgierigen onder ons) maar nog niet naar de raadsleden is gestuurd, ach het is immers vakantie! Dit doet mij als raadslid erg denken aan een paar jaar geleden toen -ook in de vakantie- B&W ineens voor een miljoen garant wilden gaan staan voor een club waar niemand ooit van gehoord had: 'de Warme Hand'. Dat hebben we samen met de toenmalige oppositie kunnen voorkomen, vele andere garanties en leningen, waarin wij geen publieke taak zagen, niet.
Voor uw informatie eind 2011 hadden we als gemeente 1,7 miljoen uitgeleend, stonden we voor bijna 98 miljoen borg en stonden we indirect borg voor 222 miljoen totaal 322 miljoen. Dat is heel erg veel, vond de SP toen en vinden we nu. Daar loop je risico's mee vinden wij nog steeds, gelukkig vind de BNG dat ook en gelooft B&W de BNG wel. . .De gemeente gaat nu bij een nieuwe garantieaanvraag een 'brede afweging maken tussen de publieke taak en de risico's die gelopen worden'.
Op dit moment hebben we de quick scan zelf en het oorspronkelijke advies nog niet gezien dus: wordt vervolgd.

U bent hier