h

Niets mis met de afdrachtregeling

15 april 2012

Niets mis met de afdrachtregeling

In de media is tegenwoordig veel te doen over de afdrachtregeling van de SP. Zo vinden veel mensen dat dit alleen maar is om een lange neus te kunnen maken naar de andere politieke partijen. Hier werd ook over gesproken tijdens de Regio Conferentie van de SP in Rotterdam gisteren. Ik ga trachten uit te leggen wat de afdrachtregeling nou precies betekent en waarom deze afdrachtregeling juist ontzettend goed is.

De SP was in het begin jaren een partij die op geen enkel vlak meeregeerde. Niet op lokaal, niet op provinciaal en zeker niet op landelijk niveau. De SP van toen vond dat daar alleen maar werd gepraat maar nooit actie werd ondernomen en vond ook dat in de gemeenteraad maar neergekeken werd op de “normale” bevolking. Daarom voerde de SP in de beginjaren alleen maar actie en vond het onnodig om te gaan regeren. Daar is later verandering in gekomen. Niet meer alleen actie voeren maar een mix van actie voeren en regeren. En zo kwamen de eerste SP’ers in de gemeenteraad.
In de gemeenteraad kregen de raadsleden te horen dat ze een vergoeding zouden krijgen voor hun werk daar. Dit vonden ze onzin en probeerden ze te weigeren. Je zit er immers voor het volk en niet om geld te verdienen. Maar de burgemeester stond erop dat ze toch hun geld kregen en men ging nadenken. Als wij dat geld nou niet voor onszelf willen? Wat kunnen we er dan mee doen om er een betere samenleving mee te creëren? Dat geld is gemeenschapsgeld en moet dus ook aan gemeenschappelijke dingen besteed worden. En zo werd de afdrachtregeling geboren. In eerste instantie was het zo dat al het geld direct naar de landelijke partijkas ging en je je onkosten kon declareren. Maar dit gaf veel administratie. Op dit moment is het zo dat bijvoorbeeld gemeenteraadsleden 25% van hun salaris houden en de overige 75% gaat naar de partijkas gaat.
Maar wat doet de partij nou eigenlijk met dat geld? En waarom is het nuttig om dit geld te hebben? De antwoorden op die vragen zijn heel simpel. De door de afdrachtregeling verkregen gelden worden onder andere besteed aan scholing van de actieve leden binnen de SP. Dit is ontzettend nuttig doordat je hierdoor bijvoorbeeld geen onervaren nieuwe raadsleden krijgt. Je hebt mensen die weten hoe het reilt en zeilt binnen de volksvertegenwoordiging, zowel op lokaal als landelijk niveau en dus beter voorbereid zijn.
Ook word dit geld gebruikt om “de eigen broek” op te houden. Nederlandse partijen worden gesubsidieerd door de overheid maar moeten volgens ons ook zonder dat kunnen bestaan. Kijk bijvoorbeeld hier in Gorinchem. Een raadslid krijgt plus minus €900,- netto van de gemeente per maand. En fractievoorzitters nog meer. Dit is een hele hoop geld. Zeker als je kijkt hoeveel tijd het gemiddelde raadslid echt bezig is met dingen voor de gemeenteraad.
Zeg dat een gemiddeld raadslid op jaarbasis gemiddeld 6 uur per week bezig is met activiteiten die direct betrekking hebben op de raad. Dat wil dus zeggen dat zij omgerekend een netto uurloon hebben van € 37.50. Dit is best veel geld. Als je in de gemeenteraad zit om het volk te vertegenwoordigen doe je het volgens mij voor dat goede doel. Niet om je eigen portemonnee te vullen. Een kleine vergoeding is schappelijk. En hierom heeft de SP gekozen dat je van die gelden 25% mag houden en de rest gaat naar de partij om goede dingen te doen zoals hierboven beschreven.
Een ander groot voordeel van deze afdrachtregeling is het weren van “baantjesjagers”. Mensen die alleen maar bij een politieke partij komen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Bij onze partij zitten mensen die loyaal zijn aan een hoger doel en er alles voor doen om mensen te beschermen en naar beste kunnen te helpen.
Kijk bijvoorbeeld naar de tweede Kamer. Een tweede Kamerlid die niet bij de SP zit krijgt € 6500,- netto. Hoe durft een partij (welke dan ook) commentaar te hebben op de huidige graaicultuur terwijl ze zelf precies hetzelfde aan het doen zijn. Hoe kan een tweede Kamerlid die zoveel verdiend nou met beide benen op de grond blijven staan en beslissen over de uitkering van iemand anders. Als hij/zij daarna weer rustig in z’n Mercedes naar huis kan cruisen.
Ik kreeg laatst een opmerking van een vriend. I quote “ Een baan met verantwoordelijkheid dient goed betaald te worden lijkt me? Tevens is het geen negen tot vijf baan waarna je naar huis gaat en je er niet meer over na hoeft te denken” . In die denkwijze kan ik me nog enigszins vinden. Tot je er wat langer en logischer over na gaat denken. Neem nou een verpleegkundige. Heeft die dan geen verantwoordelijk werk? Werkt die alleen maar van negen tot vijf? Denkt u dat zij gemakkelijk slaapt als vandaag een paar van haar favoriete patiënten zijn overleden? Nee, dat dacht ik ook. Maar waarom verdiend zij dan geen €6500,- netto per maand?
Dit is allemaal stof om over na te denken. En als je dan maar lang genoeg denkt en je hoort het intelligente kwartje vallen. Dan hoor ik SP

Allemaal een fijne week gewenst.
groetjes,

Oscar Kromhout
Fractie-assistent.

U bent hier