h

De Bogerd moet blijven!

14 februari 2012

De Bogerd moet blijven!

Vorige week waren de gebruikers van de Bogerd opgeroepen om bij elkaar te komen om te praten over de sluiting van de Bogerd en andere onderwerpen die in de Lingewijk spelen zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer. De Bogerd is uiteindelijk het enige gespreksonderwerp geworden en hoe!
De Bogerd moet worden gesloten omdat de huur te hoog is, Staerk (voorheen stichting Arkelstad) moet bezuinigen en er sprake zou moeten zijn van een renovatie, van in ieder geval twee ton. Dit zijn in ieder geval de redenen die worden gegeven.

De uitnodigingsbrief voor de avond ging uit van “Hart voor de wijk”, een samenwerkingsverband tussen de gemeente, Staerk en de politie. En hoewel de brief maar aan een beperkt aantal mensen was verstuurd, werkte de tamtam goed, waardoor de hele zaal vol zat met meer dan zestig mensen. En dat in betrekkelijk korte tijd. Benieuwd hoeveel mensen er waren gekomen als de brief ook was verspreid onder bv de bewoners van het seniorencomplex ernaast.
Hoewel je zou verwachten dat als een brief uitgaat van drie instanties, er vertegenwoordigers van alle drie zouden zijn, was niets minder waar. Er was een jongerenwerker van Staerk, die de avond leidde en dat was het.
Al snel werd duidelijk dat het enige onderwerp van de avond de sluiting van de Bogerd was. De mensen zijn verontwaardigd, boos, maar ook verdrietig over het feit dat de dagelijkse of wekelijkse activiteit van deze mensen straks niet meer zo door kan gaan. Zij zullen dan naar andere locaties moeten, als daar al voldoende plaats is voor deze activiteiten. Voor bijvoorbeeld koersbal is dit op dit moment de enige plaats. Een goedlopende ruimte, waar heel veel activiteiten per week zijn, wordt gesloten. Vanwege geld, vanwege bezuinigingen, vanwege het feit dat er niet creatief naar oplossingen wordt gezocht. Maar wacht, die creatieve oplossingen kunnen wel worden gezocht, door de gebruikers zelf. In een brief werd opgeroepen zelf naar andere huurders te zoeken (drie nog maar liefst) om zo ervoor te kunnen zorgen dat een klein deel van de huidige ruimte beschikbaar bleef voor deze mensen. En hoewel wij erg voor creatieve oplossingen zijn, vinden we de bal zo neerleggen bij deze mensen (want anders gaat de tent dicht) geen creatieve oplossing.
Praten met Poort6 en Staerk, door een van de gebruikers, heeft tot nu toe niets opgeleverd. Daarom is deze avond gekeken naar welke mogelijkheden er nog wel zijn! Zomaar laten deze mensen hun fijne ruimte en hun activiteiten niet afnemen. De verontwaardiging, over de manier waarop ze vinden dat er met hen omgegaan wordt, zorgde ervoor dat veel mensen aangaven in actie te willen komen en zo kwam er het actiecomité “De Bogerd”.
En daar gaat u binnenkort nog meer van horen!

Nanine van Dalen

U bent hier