h

Wat vindt de wethouder van de gevaarlijke haltes in de Lingewijk?

15 januari 2012

Wat vindt de wethouder van de gevaarlijke haltes in de Lingewijk?

De bushaltes in de Lingewijk op de dijk zijn gevaarlijk. Twee dames uit de wijk zijn een actie begonnen om wat te doen aan deze bushalte en het ontbreken van openbaar vervoer IN de Lingewijk. Ze hebben de SP om hulp gevraagd en wij zijn gaarne bereid om ze te ondersteunen. Als vervolg op de vragen die beide dames aan zowel Arriva als de Gemeente hebben gesteld, hebben wij vragen gesteld in de raad. Arriva verwees hen naar de gemeente, de gemeente zegt dat ze er niet over gaan. En zo is het cirkeltje rond.

Bushalte

In de raadsbijeenkomst van afgelopen week hebben we aan het college gevraagd wat zij vonden van de situatie bij deze bushaltes, de afstand van de wijk naar de bushaltes en de extra gevaarlijke situaties die opdoen als het gevroren heeft. De antwoorden waren wat ons betreft teleurstellend.

Bushalte

De wethouder was zich er van bewust dat de bushalte gevaarlijk is en niet aan de richtlijnen voldoet. Punt. Het is nu eenmaal zo. Ik hoop niet dat dit een standaard antwoord wordt bij elke gevaarlijke situatie in de stad. Volgens ons is het de bedoeling dat we de stad met zijn allen veiliger maken waar mogelijk. En we kunnen ons niet voorstellen dat dat hier onmogelijk is.
Er wordt in de winter wel gestrooid bij en op de trap, maar omdat er te weinig over gelopen wordt, kan het glad blijven. Dat is dan misschien begrijpelijk, maar het lost de spiegelgladde trap dus niet op. Blijkbaar kan de situatie niet met deze eenvoudige maatregel verholpen worden en zou er dus naar een andere oplossing gezocht moeten worden.
De oplossing van de wethouder is het lopen naar een van de andere bushaltes (2 kilometer de ene kant op of 2 kilometer de andere kant op) of het nemen van de Molenhopper. Naar een andere bushalte vond de wethouder niet zo ver lopen en de Molenhopper is er voor iedereen zegt ze. De combinatie van winter, glad, misschien wel wat slechter ter been, of bijvoorbeeld met een jong kind en kinderwagen, maakt de volgende bushaltes (Papland of bij de brug aan het andere eind van de wijk) toch best ver. En dan de Molenhopper.Hier is meer te vinden over de regeling en de voorwaarden “De regiotaxi de Molenhopper is een vorm van openbaar vervoer en is voor iedereen beschikbaar, van jong tot oud. Maar de Molenhopper is speciaal bedoeld voor reizigers die niet zo goed ter been zijn.” Je mag er gebruik van maken zonder indicatie alleen ben je dan zo’n vier keer meer kwijt dan met de Arriva!
En tenslotte was er nog het antwoord op de vraag waarom de bus niet gewoon door de wijk kon rijden ipv erlangs. Vroeger reden ze inderdaad door de wijk, maar na klachten niet meer. En heeft de vorige busmaatschappij besloten bovenlangs te gaan rijden. Vroeger is ondertussen toch al heel wat jaren geleden. De samenstelling van de wijk is veranderd, er zijn meer woningen geschikt voor ouderen bijgebouwd, ook is er een heel nieuw stuk wijk gebouwd en er komen nog steeds huizen bij. De grootte van de wijk is in al die jaren veranderd, de samenstelling van de wijk en ook de situatie langs de oude route. Misschien toch eens tijd om de situatie opnieuw tegen het licht te houden.
Afgelopen woensdag zijn Eva en ik samen met de twee initiatiefneemsters wezen buurten in de Lingewijk. Bijna alle mensen die we gesproken hebben zouden graag verandering zien in de situatie met de bushalte, busgebruikers hebben vaak zelf onveilige situaties meegemaakt. En ze missen een bus in de wijk. En dat niet alleen, je hoort de mensen ook vaak over het missen van een pinapparaat en het sluiten van de Bogert. Ze willen meer leefbaarheid in de wijk, niet minder!
Gebeurde er nog meer in de raadsbijeenkomst? Ja, het was een spetterende bijeenkomst, waarin iedereen helemaal uitgerust eens flink van zich liet horen: over de lening aan Poort6 en de Rivas om de seniorenwoningen op het terrein van het oude gymnasium te bouwen en de twijfel over het risico dat we daar mee gaan lopen; de overeenkomst met het COA over het asielzoekerscentrum; meerdere mondelinge vragen; en een voorstel voor het behoud van het oude politiebureau van een burger die insprak. De vergadering duurde lang, maar was zeker niet saai!

Nanine van Dalen

U bent hier