h

Peilingen of dagkoersen?

23 januari 2012

Peilingen of dagkoersen?

Jan Sterk

Het is weer Zondag. De dag dat politiek minnend Nederland uitkijkt naar de wekelijkse opiniepeiling van Maurice de Hond. Zo ook weer deze zondag. Om 11 uur kwam er een mooie stand via Twitter door.
De SP staat op dit moment (22-01-2012) op 32 zetels en is daarmee virtueel de grootste partij van het land. Iets wat mij als SPer natuurlijk vrolijk stemt. Bijna direct daarna surf ik altijd door naar Nu.nl waar meestal wel een bericht wordt geplaatst over de wekelijkse peilingen. Het leuke hier is dat er gereageerd kan worden op de berichten. Er gereageerd werd er. . Hier de link nar de reacties

Hier is ondermeer te lezen dat “optimistisch” rechts ineens niet meer zo in de peilingen gelooft. Er wordt door de neoliberalen nu opeens gesproken over dagkoersen. En wij als socialisten maar denken dat rechtse mensen wel van dagkoersen hielden. Ze baseren er immers het economische beleid op en jagen de bevolking met dalende koersen schrik aan.
Anderzijds zijn er natuurlijk de mensen die denken dat als de SP aan de macht komt er een socialistische heilstaat zal komen. Citaten als “Roemer is het rode boekje al naar de drukker aan het brengen” “Nederland verdwijnt achter een ijzeren gordijn” en dergelijke worden als waarschuwingen gegeven. Ook Pownews deed vorige week zo’n “waarschuwing”. Met beelden van militaire parades uit de voormalige Sovjet Unie en Noord Korea gaf Pownews een bijsluiter voor de kiezer over het rode gevaar.

Wat ook een beetje jammer is dat onze linkse bondgenoten van de PvdA niet heel sportief reageren. In het NOS journaal werd gehoopt dat Roemer te vroeg zou pieken. En in dit bericht worden de SP plannen een ramp genoemd. Komt wat vreemd over als je bedenkt dat een week eerder Cohen naast Roemer en Sap een alternatief presenteerde voor het huidige beleid.
Maar gelukkig stonden er bij NU JIJ ook een hoop blije berichten over de virtuele zetel stand.

Uiteraard weten wij als partij heus wel dat de peilingen een graadmeter zijn en we rekenen onszelf echt niet rijker dan we nu zijn. Maar het is wel een signaal naar het huidige kabinet met haar onzalige beleid. De mensen geven nu in deze peiling aan dat ze de afbraak van ons sociale land zat zijn.

Niet SPers kan ik gerust stellen. Er komt geen socialistische heilstaat. Als u een beetje op de hoogte bent van het politieke systeem weet u dat Nederland een coalitieland is. Samen met 1 of meerdere partijen zullen we moeten samenwerken. We gaan er wel voor om het land menselijker en socialer te maken. Daar kunt u op rekenen.

Via Facebook kwam mij een vreemd bericht onder ogen uit ons eigen ondernemend Gorinchem. Het bericht stond trouwens ook op Geen Stijl. Bij PLUS Jan Sterk is men de concurrentie meer dan zat. Zelfs het eigen personeel moet hier onder lijden. Als je ook maar iets van de concurrent durft te nuttigen in de PLUS kantine ben je niet loyaal aan het bedrijf. Kijkt u maar naar de foto hieronder. Ik zou het winkelend publiek willen oproepen met alleen tassen van de concurrent boodschappen te gaan doen. Hiermee protesteert u tegen deze maatregelen van PLUS Jan Sterk tegen het eigen personeel.

Ik hoop dat de mensen die angstig reageren op peilingen op nu.nl dit bericht ook hebben gelezen. Dan zijn ze namelijk nooit meer bang dat de SP een communistisch regime gaat voeren.

Gerhard Goené
Fractieassistent SP Gorinchem

U bent hier