h

weekbrief van de fractieassistent over Poort 6

6 november 2011

weekbrief van de fractieassistent over Poort 6

Steeds meer klachten hoor ik over onze woningbouwcorporatie, Poort 6. Ik krijg verschillende verhalen te horen over woningen die gesloopt of gerenoveerd worden, waardoor de bewoners eruit moeten, maar geen fatsoenlijk vergelijkbare woning ervoor terug aangeboden krijgen. Verhalen over mensen die met klachten naar de corporatie stappen, waarna er vervolgens niks mee word gedaan. Verhalen van mensen die prijsvergelijkingen doen met andere steden, waarna blijkt dat Gorinchem een van de duurdere is. Kortom, niet best.

Toen ben ik eens gaan denken. Hoe kan dit? Ligt dit aan Gorinchem zelf? Ligt dit aan Poort 6? Ligt het aan het beleid dat gevoerd word? En bij het laatste bleef ik hangen.
Ik denk namelijk dat dit soort klachten te wijten zijn aan het feit dat er maar één woningbouw corporatie in onze stad is. Er is geen sprake van gezonde concurrentie. Waarom zou Poort 6 zijn stinkende best doen problemen op te lossen, als de mensen toch nergens anders terecht kunnen?

Neem nu de situatie bij mij in de buurt. Achter mijn appartement lopen de hele dag kinderen luidruchtig (en dan bedoel ik ECHT luidruchtig) te spelen. Op zich geen probleem, zeker voor mij niet, ik ben jong, kan het hebben. En als dan ‘s avonds de kids eindelijk naar bed gaan, komen de jongeren naar buiten, en gaan vervolgens ook luidruchtig in het portiek staan praten, schreeuwen en doen. Ook dit is voor mij persoonlijk geen probleem. Een oudere vrouw uit de wijk heeft hier echter wel problemen mee, en zij is lang niet de enige. Zij vertelde mij laatst dat ze hierover meerdere malen naar Poort 6 heeft gebeld. Maar Poort 6 doet er gewoon niks aan. Ik begrijp dat ze bij Poort 6 zoiets hebben van, het zijn kinderen, laat ze. Maar hierbij vergeten ze, dat die mevrouw een klant is. Zouden ze nooit gehoord hebben van het gezegde. De klant is koning? Ongetwijfeld dat ze daar wel van gehoord hebben. Maar waarom zouden ze er iets aan doen als de klant toch niet naar een ander kan? En zo hoor ik meerdere verhalen.

Er kwam niet zo gek lang geleden een e-mail binnen bij de SP. Deze mensen hadden de klacht dat ze uit hun huis moesten, omdat hun woning gesloopt ging worden, en hier geen vergelijkbare woning terugkregen. Hun huidige woning is een rijtjeshuis maar ze konden er alleen maar kleinere woningen/appartementen voor terug krijgen. Dit is volgens mij niet de bedoeling. Als Poort 6 die woningen weg wil hebben, dat kan. Maar dan moet je wel je best doen een vergelijkbare, en als je echt een goede onderneming bent, betere woning terug aan te bieden. Je doet de mensen al zat aan met een verhuizing. En daar mag best wat tegenover staan.
Ook deze mensen hebben geprobeerd te praten met Poort 6. En hierop werd wederom niet gereageerd. Waarna ze uit wanhoop besloten een e-mail te schrijven naar onze SP fractie, die hier helaas weinig aan kan doen want zoals wij vaak in de raadszaal te horen krijgen “wij gaan niet over Poort 6”.
Dit hele verhaal heeft naar mijn mening veel te maken met het ontbreken van een 2e woningbouw vereniging in Gorinchem. Het word tijd voor een gezonde vorm van concurrentie. Om Poort 6 een keer goed wakker te schudden. En te zorgen dat er weer wat gebeurd. In Gorinchem hebben wat betaalbare woningen betreft te maken met ‘gedwongen winkelnering’ bij Poort 6!

Tenslotte wil ik nog vertellen dat ik iemand heb ontmoet op de conferentie visie 2030 in Leerdam, enkele weken geleden. Deze persoon staat voor zijn werk erg dicht bij de woningbouwcorporaties. Hij vertelde mij dat er in Gorinchem, en met name regio Gorinchem sprake is van behoorlijke “Leegloop”, oftewel: een hoop mensen verdwijnen naar vooral de grotere steden, maar er komen minder mensen voor terug. Dit alles is ook niet vreemd. In Gorinchem heerst, zo lijkt het, toch enige ontevredenheid over de woningmarkt. Er is te weinig aanbod voor de starters onder ons, zoals de SP al jaren roept. En dus vertrekken velen naar de grotere steden. Daar zijn meer woningen en meer mogelijkheden voor in verhouding dezelfde of een lagere huurprijs.
Dit is natuurlijk ontzettend zonde als je kijkt naar de mogelijkheden voor Gorinchem en omgeving. En wat je hier kunt realiseren voor zowel starters als doorstromers, jonge mensen en oude mensen. Het is jammer dat simpele dingen, als het verbeteren van de service, van woningbouw corporaties ervoor zorgen dat mensen besluiten naar andere steden te gaan, waardoor ze onze prachtige stad moeten missen.

Groetjes,

Oscar Kromhout
Fractie-Assistent SP Gorinchem

U bent hier