h

weekbrief van de fractievoorzitter

30 oktober 2011

weekbrief van de fractievoorzitter

Ik ben net terug van de kaderscholing van de SP in Biezenmortel, waar we onszelf (voorzitters, organisatiesecretarissen en fractievoorzitters van veel afdelingen van de SP) weer opgeladen hebben, ons vuurtje weer opgestookt hebben, weer vol zijn met ideeen en mooie plannen. . . .kortom ik heb er weer helemaal zin in! Niet dat ik dat hiervoor niet had maar we hebben een grote ambitie bij de SP, we willen de wereld, om te beginnen in Gorinchem wat mij betreft, beter maken.

Dat is nogal een ambitie! Gelukkig maar dat we ons voorgenomen hebben om in Gorinchem te beginnen, dat is een doel dat haalbaar zou moeten zijn, een beter Gorinchem. Als tenminste de regering in Den Haag het niet in hun botte hoofd gehaald had om op alles wat het leven beter maakt te gaan bezuinigen. En als Den Haag wil bezuinigen krijgen de lagere overheden (wij dus) minder geld en het is nu eenmaal zo dat je met minder geld minder leuke dingen kunt doen. Ook de gemeente Gorinchem kan zijn geld maar één keer uitgeven.

De vraag is natuurlijk wel waar we dat dan wel of niet aan gaan uitgeven, waar gaan we op bezuinigen, waar hebben we nog geld voor over? Daar denkt de SP vaak heel anders over dan de andere partijen in Gorinchem. We kunnen alleen maar hopen dat de andere partijen die zich ook links noemen zich ook sociaal kunnen blijven noemen. We verwachten dat bijvoorbeeld de PvdA vast blijft houden aan het fatsoenlijke WMO beleid dat wij in Gorinchem hebben, we verwachten ook van hen dat ze net als wij op zoek gaan naar mogelijkheden in plaats van zich als een lam naar de slachtbank te laten leiden door de coalitiepartners.

We zien nu dat onze waarschuwingen op het gebied van de Gorinchemse grondpolitiek terecht zijn geweest. We zien nu dat de politiek van bouwen voor het soort (rijke) burgers die je graag in je stad wilt hebben niet verstandig is, dat je beter betaalbare huizen kunt bouwen die wel nodig zijn. We zien dat onze kinderen niet aan een woning kunnen komen in Gorinchem of dat nu (betaalbare) koop of huurhuizen zijn, het failliet van de woonvisie!

De SP is er ook in Gorinchem van overtuigd dat het kan, een betere wereld, maar je moet het wel willen en er je best voor willen doen. In de raadsvergadering van afgelopen donderdag, spraken we in de raad over het onderzoek van de Gorinchemse rekenkamer over het WMO beleid in Gorinchem. De VVD zei toen dat het kon gebeuren dat hierop bezuinigd zou worden, mijn reactie was: "U laat het klinken als iets wat je overkomt, dat is niet zo, dat is een keuze". Wat je met het geld wat je hebt wilt doen, wat je in stand wilt houden en wat je wilt 'wegbezuinigen' is een keuze.
Wij zullen de komende begrotingsraad onze stem en onze visie laten horen nu maar hopen dat ook de andere partijen, de markt los laten om naar de mens te kijken en met ons de menselijke keuze zullen maken om onze basisvoorzieningen in stand te houden.

met hartelijke groet,
Eva Dansen

U bent hier