h

Bijeenkomst Pact van Bleskensgraaf.

16 september 2011

Bijeenkomst Pact van Bleskensgraaf.

Gisteren zijn Eva en ik naar een bijeenkomst geweest van het “Pact van Bleskensgraaf”.
“ Het Pact van Bleskensgraaf omvat afspraken van de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, zorgvragersorganisaties, wooncorporaties, zorginstellingen en welzijnsorganisaties. Met het nakomen de afspraken moet worden bereikt, dat de regio in 2015 levensloopbestendig is. “ Klik voor verdere informatie over het pact hier

Deze avond was voor raadsleden en mensen van de verschillende organisaties om de ontwikkelingen in de zorg-, woon- en welzijnssector te bespreken. Er gaat de aankomende jaren heel veel veranderen in de zorg en dat zal ook gevolgen hebben voor hoe de mensen gaan wonen. Zorg en wonen zullen gescheiden gaan worden. Meer zorg aan huis en minder in instellingen. Dat heeft onder andere tot gevolg dat mensen langer in hun eigen huis zullen blijven wonen en daar zorg krijgen, maar ook dat de zorgaanbieders anders zullen moeten gaan werken. Daarnaast zullen ze ook “huurbaas” moeten worden voor mensen die wel in bijvoorbeeld een verpleeghuis wonen. Redelijk ingewikkelde materie, omdat het heel anders is dan de manier van werken, denken en bijvoorbeeld ook wettelijke regels is dan nu het geval is. En dan heb je ook nog te maken met het aantal ouderenwoningen (of levensloopbestendige woningen) dat er nu is, wat er gebouwd gaat worden en hoeveel er straks nodig zullen zijn. Zullen we last hebben van krimp in de ene gemeente en groei in de andere gemeente?

Als gemeenten zullen we met al deze factoren rekening moeten houden als bijvoorbeeld, net als in de gemeente Gorinchem, de woonvisie (hoeveel huizen willen we waar hebben en wat voor soort huizen) besproken gaat worden. Bij ons is dat binnenkort al. Dat gaat nog een aardige puzzel worden.

Daarnaast waren er kraampjes waarin verschillende etalageprojecten zich presenteerden: Syndion, Steunpunt mantelzorg, De overburen, Woon-zorgcomplex Hoornaar en de activiteitenkalender.

Het laatste was een maandkalender voor 60 plussers waarin alle activiteiten gedurende het hele jaar opgeschreven waren. Door het grote succes wordt het aankomend jaar zelfs een weekkalender, zoveel activiteiten zijn er te melden. Een zeer laagdrempelige manier om dit onder de aandacht te brengen. Daarnaast was hij als bonus nog erg leuk om te zien en ook mooi meegenomen in deze krappe tijden, heel betaalbaar voor de gemeente die ze uitgaf.

Met de mevrouw van het Steunpunt mantelzorg heb ik nog een hele tijd gesproken. Ze wist met heel veel enthousiasme te vertellen over haar werk. Over de avonden voor alzheimerpatiënten, de bijeenkomsten voor mantelzorgers en hoeveel steun die daar aan hebben om maar een paar activiteiten te noemen. Door veel van deze activiteiten zorgen ze ervoor dat de mensen inderdaad langer zelfstandig thuis kunnen blijven en zoveel mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij, het voornaamste doel van de WMO. Maar vooral sprak er een hele grote betrokkenheid uit bij haar werk en haar cliënten. Mooi om te horen.
Nu zullen we als gemeente en gemeenteraad de aankomende jaren goed vooruit moeten kijken en plannen en aan de andere kant ook afwachten wat de regering gaat doen met alle verschillende regelingen (WMO, PGB, AWBZ). Puzzelen dus.

Nanine van Dalen

U bent hier