h

Sociale werkvoorziening

18 augustus 2011

Sociale werkvoorziening

Door heel Nederland voeren SP-afdelingen actie tegen de laffe bezuinigingen van dit kabinet op de sociale werkvoorziening. Zo ook in Gorinchem. Op woensdag 17 augustus gingen we ( Eva Dansen, Nanine van Dalen, Karl Lutterkort, Oscar Kromhout en ikzelf) op bezoek bij de Avelingengroep, de sociale werkvoorziening van de regio Zuid-Holland-Zuid.

Doel van het bezoek was handtekeningen ophalen voor de actie 'Ketting van Solidariteit'. Op werkhandschoenen kunnen handtekeningen en een boodschap voor dit kabinet geschreven worden. Uiteindelijk gaan al deze handschoenen een lange 'ketting van solidariteit' vormen. De SW Avelingen wilde graag meewerken aan deze actie, aangezien ook zij door de bezuinigingsplannen getroffen gaan worden. Directeur Gerda Derksen verwelkomende ons hartelijk en legde tijdens de koffiepauze aan de medewerkers uit wat de bedoeling was. Tientallen medewerkers tekenden vervolgens de handschoenen. 'Blijf van ons werk af' en 'Rutte ga weg' zijn zo maar wat van de teksten die geschreven werden. Een erg succesvolle actie dus.

Vervolgens kregen we een rondleiding door het gebouw aangeboden. Erg interessant en vooral leerzaam. Over de sociale werkvoorziening heerst vaak het idee dat mensen heel simpel werk doen, maar dat beeld bleek al meteen onzin toen we de eerste zaal binnenkwamen. Daar werden in groepjes lampen in elkaar gezet. Ieder deed zijn eigen deel, van schroefjes aandraaien tot meer montagewerk. Ook in andere zalen kwamen we technisch werk tegen, waar ik met m'n twee linkerhanden eerlijk gezegd nogal moeite mee zou hebben...

Tijdens de rondleiding werd ons van alles uitgelegd over de werkwijze van de Avelingen. Een sociale werkvoorziening is veel meer dan een plek waar mensen die op de reguliere arbeidsmarkt niet mee kunnen komen aan het werk zijn. Het is een plaats waar mensen sociale vaardigheden leren, werken naar vermogen en zelfs een opleiding kunnen volgen. Buitengewoon belangrijk dus voor veel mensen. Dat het kabinet de toestroom van nieuwe arbeidskrachten naar deze bedrijven door de bezuinigingen onmogelijk maakt is een gotspe. In de sociale werkvoorziening wordt belangrijk werk gedaan en is, zoals gezegd, veel meer dan een normaal bedrijf. Het is een plek waar mensen die niet in een 'normaal' bedrijf kunnen functioneren toch nuttig werk kunnen verrichten.

Reden genoeg dus om door te gaan met de actie 'Ketting van Solidariteit'!

U bent hier