h

Schapen in Bliekenstad.

24 augustus 2011

Schapen in Bliekenstad.

Natuurlijk in Gorinchem lopen er al wel enkele schapen rond (o.a. Lingsesdijk en Spijksedijk) veelal van het ras Texelaars.
Echter de afgelopen weken was schaapherder Huug Hagoort namens Schaapskooi Ottoland voor de 2e keer met enkele honderden schapen, van het ras Schoonebekers, te gast in Gorinchem.

Schapen in Bliekenstad

Als u lopend, fietsend of met de auto naar Gorinchem-Oost ben gegaan moet u de grote kudde hebben gezien op de dijk tegenover de Gamma en Praxis. Wij zagen ze in ieder geval wel en hebben enkele foto's gemaakt en ons licht eens opgestoken.

Schapen in Bliekenstad

waarom in Gorinchem schapen?
-De schapen begrazen de dijken in Gorinchem om zo te zorgen voor de juiste biodiversiteit, waardoor plantjes en kruiden de kans krijgen zich te ontwikkelen. Machinaal maaien gaat wel sneller maar heeft als nadeel dat alles letterlijk tot op de bodem wordt afgemaaid. Het gevolg is uiteindelijk dat vele plantjes niet meer terug zullen komen omdat de snelgroeiende planten en kruiden die strijd winnen en de kleinere planten en kruiden verdwijnen. Jammer.....
Na enkele keren natuurlijk begrazen zal zeer duidelijk een begroeiing ontstaan die bestaat uit meer soorten planten en kruiden.
-Educatief doel.
Veel kinderen en ouderen zijn al eens wezen kijken bij de kudde en hebben gesproken met Huug over de schapen en aanverwante zaken. De kinderboerderij om de hoek wordt het al genoemd. Heel leuk voor een ieder is het samenwerken van de meestal 2 honden om de kudde samen te houden.
-Is het niet veel duurder dan machinaal maaien?
Machinaal maaien is veelal uitbesteedt aan een aannemersbedrijf en dat werkt uiteraard met machines en uurlonen. De kosten voor het traditioneel laten begrazen zijn zeker niet hoger dan het machinaal begrazen, en de kosten worden gedeeld door de gemeente Gorinchem en het Waterschap (de eigenaar van de dijk)

Laat daarom het traditioneel begrazen van deze dijk en mogelijk meerdere plaatsen in Gorinchem ook de komende jaren maar “ouderwets” gebeuren. Op andere plaatsen in Gorinchem is machinaal maaien wel een optie maar hier “wint” het traditionele werk.

U bent hier