h

nieuwsbrief van het bestuur

24 juli 2011

nieuwsbrief van het bestuur

Afgelopen week ben ik naar de ROOD Zomerschool geweest in Amerongen. Enkele tientallen ROOD-leden uit heel Nederland kwamen daar bijeen om te praten en leren over het thema 'Solidariteit'. Centrale vraag in deze week was of solidariteit betaalbaar te houden is. 'Ja!', roep je nu waarschijnlijk meteen.Toch beweren veel partijen – waaronder de PvdA en GroenLinks –dat 'hervormingen' (rechtse praat voor keihard bezuinigen) nodig zijn om de welvaartsstaat te prepareren voor de toekomst. Er komen immers grijze tijden aan.

Wij als SP en als socialisten kijken daar vaak wat anders tegenaan. Ja, er komt vergrijzing, dat is een demografisch feit waar consensus over bestaat binnen de politiek.Maar hoe zorgen we ervoor dat de verzorgingsstaat niet verder afgebroken wordt en we de ouderen van 2030 de zorg geven die ze verdienen?

Op die en vele andere vragen zochten we deze week dan ook een antwoord. Zaterdag begon de Zomerschool met een scholing van Sjaak van der Velden over de geschiedenis van socialisme in Nederland. Leuk waren zijn anekdotes over toen hij zelf jong was en middenin de ruzies zat die begin jaren '70 uitgevochten werden door socialistische clubjes in Nederland. Na een prima avondeten(goed gedaan Niels, Mo, Wouter en Bob) werd 's avonds Marcel van Dam geïnterviewd door Jan Marijnissen. Interessant was de analyse van Van Dam over bezuinigen en dat snijden in de rijksuitgaven niet nodig zijn.

Zondag was een drukke dag. Na een korte(doch gezellige) nacht werd 's ochtends gekeken naar de film The Shock Doctrine, gebaseerd op het gelijknamige boek van Naomi Klein.In dat boek analyseert zij de opkomst van het neoliberalisme en hoe dit gepaard ging met veel geweld, zoals in Chili met de coup tegen de socialistische president Salvador Allende. In de middag werd geluisterd naar econoom Robert Vergeer. Hij legde uit hoe de verzorgingsstaat, in tegenstelling tot wat veel kapitalisten stellen,voor meer economische groei en eerlijke welvaartsdeling zorgen dan Angelsaksische landen. Tevens wierpen we een blik op flexibilisering van de arbeid en vooral waarom dit slecht uitpakt voor veel werknemers. 's Avonds kwam Kamerlid Manja Smits langs om te vertellen over onderwijs.

De gehele maandag stond in het teken van debatscholing door Diederik Olders. Schrijver dezes moest de stelling 'de verzorgingsstaat maakt mensen lui' verdedigen, wat erg lastig was. Ik besloot een VVD-bril op te doen, wat niet makkelijk was maar volgens sommigen wel tot leuke situaties leidde. 's Avonds was het tijd voor de beruchte Pub Kwis door onze voorzitter Leon en Wouter uit de keuken. In verschillende teams (hup Team Bacon Juice!)werd gestreden. De vragen waren divers. Getracht werd nog eenrevolutie te ontaarden door spontaan met zijn allen op het terras demassalijn uit te beelden, tot grote verbazing van de kwis-masters.Helaas mislukte de revolutie omdat sommige teams al snel weer naar binnen gingen, terwijl ze uitgemaakt werden door 'salon socialisten en 'PvdA'ers!'.

Dinsdag begon met een scholing van Sadet Karabulut over armoede en de bezuinigingen die dit kabinet doorvoert op de sociale zekerheid. In de middag werden spandoeken geschilderd om ons voor te bereiden op de Hete Herfst die ons te wachten staat. De dag werd afgesloten met een bbq (goed bezig Daan en Wouter!).

Woensdag werden in groepjes casussen besproken. Helaas kwam aan het eind van de middag wegens vakantie een einde aan mijn Zomerschool. De middagen waren leerzaam, de avonden gezellig en de nachten kort. De koffie was essentieel en het bier goedkoop. Erg leuk ook hoe jongeren met hele verschillende achtergronden (studenten, werkende jongeren, scholieren) samen komen en er zo'n leuke week van maken.

Ik kan de ROOD Zomerschool alle jonge leden van de partij aanraden.

Groet,
Mark
__

U bent hier