h

Weekbrief van de voorzitter: de laatste loodjes

28 juni 2011

Weekbrief van de voorzitter: de laatste loodjes

De laatste loodjes

Zoals altijd zijn de laatste weken voor de vakantie het drukste, op school, werk en ook in de raad. Hebben we nog even een hele belangrijke vergadering over verleden, heden en toekomst van de financiën van de gemeente, daarnaast hadden we ook de gewone vergaderingen, hier en daar een uitnodiging en alle andere gewone dingen in het leven.

De gemeentefinanciën blijf ik toch het pittigste gedeelte van heel het raadswerk vinden. Een paar centimeter boekwerken met allerlei getallen, verdeeld over, onder andere, de boeken verleden, heden en toekomst. Dus over veel onderwerpen kan je op drie plaatsen wat lezen. Probeer dat allemaal maar eens met elkaar te combineren. Voor ambtenaren natuurlijk een fluitje van een cent, voor hen is het dagelijkse kost en zij richten zich op een onderdeel. Voor ons minder gemakkelijk, wij krijgen alles en alles tegelijkertijd. Moet je ineens een beetje specialist zijn als het gaat om verkeer en wonen en… noem maar op. Dat is in ieder geval wel handig als je een beetje wilt begrijpen waar de cijferbrij over gaat. En dat is dan weer nodig om te weten waar het geld aan uitgegeven is, of we vinden dat het geld goed besteed is, of dat er verbeteringen nodig zijn. Nu is de tijd om daar wat over te vinden en te zeggen. Gelukkig waren de ambtenaren vorige week een hele avond beschikbaar om onze vragen te beantwoorden. Altijd leuk. En daarnaast staat er natuurlijk ook veel geschreven in, nou ja, niet in huis-tuin-en-keuken-nederlands zullen we maar zeggen.

Hoewel er veel, heel veel bezuinigd moet worden, gaan we over het grootste gedeelte ervan nu nog niet beslissen. Pas in het najaar gaat de raad veel knopen doorhakken. We kunnen nu natuurlijk wel allerlei voorstellen doen, waarvan we vinden dat er naar gekeken of juist niet gekeken moet worden. In welke richting moet er gekeken worden. Waar kan op bezuinigd worden, waarop niet, of hoe kunnen we het helemaal anders doen. Welke gevolgen heeft het voor u en mij, onze portemonnee, voor de leefbaarheid van de stad? Lastige keuzes. Maar wel keuzes die we maken vanuit onze overtuiging en onze visie op de stad en haar bewoners. En die keuzes zult u voor een deel nu terugvinden in ons verhaal aanstaande donderdag bij de raadsvergadering en voor de rest bij de volgende ronde in het najaar.

Na donderdag heb ik vakantie van de raad , mijn kinderen krijgen vrijdag vakantie en hopelijk werkt het weer een beetje mee, zodat we met zijn allen van de zomer kunnen genieten. En dan gaan we er in augustus weer met frisse moed tegenaan.

Nanine van Dalen

U bent hier