h

Weekbrief van de fractie

22 mei 2011

Weekbrief van de fractie

De afgelopen weken is het vrij druk geweest met allerlei bijeenkomsten over bezuinigingen, Brede Scholen, vergaderingen en cursussen. Heel interessant, ook lichtelijk veel af en toe, dus dit weekend was het tijd voor iets leuks, gewoon om de hoek in ons eigen Gorinchem. Er is tenslotte heel veel leuks te doen in Gorinchem, daarvoor hoef je niet ver weg te gaan.

Vesting3hoekdagen in Gorinchem.

Gisteren “even” een kijkje genomen op de vestingdagen in Gorinchem. Van de binnenstad tot buiten het Dalempoortje was Gorinchem in de sfeer van weleer. Hoewel ik niet veel mee heb gekregen van het spektakel op de Grote Markt, vond ik het stukje dat ik gezien heb wel leuk. Mijn kinderen schrokken niet eens toen de een of andere rare kwibus ineens achter hen opdook. Voor de activiteiten in de tent was ’s morgens nog niet zoveel belangstelling, maar misschien sluit dat minder aan bij de meer nuchtere kijk van de Blieken, of lag het aan het tijdstip van de dag. Er zat wel een hele mooie uil in de tent op de markt. Het geheel zag er sowieso leuk uit met die tent.

Langs de Lingehaven was een circusoefenplaats, waar iedereen van jong tot oud kon oefenen op allerlei kunsten. Nu werd jong en oud meer vertegenwoordigd door jong en moeders. Ik heb bijzonder weinig vaders aan de kunsten gezien en ben er toch geruime tijd geweest. Leuk om te zien en mee te maken met hoeveel geduld de kinderen werden geholpen bij het onder de knie krijgen van kunsten: op een koord lopen, eenwielers, diabolo, etcetera. En dat vergde best wat doorzettingsvermogen. Behalve dan het bellenblazen, dat gaf instant effect, zo vrolijk. Veel ouders kwamen nog een tweede keer terug, als ze buiten de Waterpoort waren geweest, wij ook.

Het kanonnen afschieten was daar erg indrukwekkend, ook denk ik voor de nietsvermoedende zeilboot, die langs kwam varen. Het geeft enorme knallen. De mensen van het bivak legden met engelengeduld uit hoe het een en ander werkt. Een dergelijk kanon is natuurlijk erg interessant voor kleine jongetjes.

En dan was er nog het kampement buiten het Dalempoortje, met allerlei ambachten en spelletjes om te doen voor kinderen. Anders dan andere soortgelijke dagen was dit niet zozeer gericht op de oude ambachten voor volwassenen, maar meer op kinderniveau. Voor hen was dit dan ook geweldig: zelf touw maken, een schild verven of zeepjes in elkaar kneden. En als ouders kan je lekker erbij gaan zitten in de zon, dus dat is een mooie combinatie.

Vooral voor kinderen is dit volgens mij een heel geslaagd weekend, overdag, er is heel veel te doen. Wij zouden even gaan en het was meer dat we na zes uur rondlopen te moe waren om verder te gaan, dan dat we uitgekeken en uitgespeeld waren. Van de rest van het programma heb ik niet veel meegekregen, al heb ik wel gehoord dat ook de openingsavond zeer geslaagd was. Wat mij betreft een mooi evenement.

Nanine van Dalen
gemeenteraadslid SP

U bent hier