h

Geef ook vogels in de nieuwbouw de ruimte.

13 april 2011

Geef ook vogels in de nieuwbouw de ruimte.

Dit aardige initiatief kwam onder mijn aandacht. Hieronder de tekst waarin de uitleg gegeven wordt over het waarom van de petitie en de site www.ruimtevoorvogels.nl .

“Veel vogels zijn direct of indirect afhankelijk van mensen. Zo vinden veel vogels hun voedsel in de buurt van mensen en brengen ze er ook hun nageslacht groot. Zo nestelen Huismussen vooral onder dakpannen, Kauwen in schoorstenen en Zwarte Roodstaarten midden in de stad in bijvoorbeeld ontluchtingsgaten van spouwmuren. Ook zijn vogels in de stedelijke omgeving vaak afhankelijk van het openbare groen voor hun voedselvoorziening en dekking.
Na een aanpassing van artikel 11 van de Flora en Faunawet zijn de nestplaatsen van Huismussen, Gierzwaluwen en een aantal andere vogels het hele jaar door beschermd. Bij bouw of renovatiewerkzaamheden moeten deze nestplaatsen dus behouden worden. Zo zijn de bestaande nestplaatsen van deze vogels in principe goed beschermd.
Bij nieuwbouw moeten ontwikkelaars rekening houden met de op dat moment aanwezige natuurwaarden. Als er nieuwbouw in de plaats van bestaande bouw komt moeten er voor de beschermde vogelsoorten volgens artikel 11 van de Flora en Faunawet vervangende nestgelegenheden worden gecreëerd. Als nieuwbouw echter plaats vind op braakliggend land, of in weilanden, dan zijn in gebouwen nestelende vogels nog niet aanwezig en hoeft de ontwikkelaar dus ook niet volgens de Flora en Faunawet nestgelegenheden aan te brengen. Hierdoor is de kans dat in gebouwen nestelende vogels in een nieuwbouwwijk terecht kunnen aanzienlijk kleiner. Terwijl er veel makkelijk toepasbare voorzieningen in de handel zijn.
Als u de petitie ondertekent bent u voorstander van het maken van ruimte voor vogels in de bebouwde kom in de ruimste zin van het woord. De overheid moet er voor zorgen dat bij nieuwbouw standaard voorzieningen voor vogels worden aangebracht. Ook moet er zorgvuldig naar de groenvoorziening worden gekeken. Zo worden ook nieuwe woonwijken levendig door de aanwezigheid van tsjilpende mussen en de zomerse klanken van tussen de daken rondscherende Gierzwaluwen.
Als er 40.000 steunbetuigingen binnen zijn gekomen kan Bert Houkes, initiatiefnemer van deze petitie, een burgerinitiatief indienen. Zo kan dit onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer worden gezet!”

U bent hier