h

vragen van de fractie tijdens de raadsbijeenkomst van 8 maart

9 maart 2011

vragen van de fractie tijdens de raadsbijeenkomst van 8 maart

De fractie van de SP heeft intussen een mooie traditie van mondelinge vragen in de raad. Ook vanavond waren we er weer. Nanine met een vraag over biomassacentrales, deze werken vaak op materialen die beter gebruikt zouden kunnen worden als voedsel, zoals mais. Ik had twee vragen, een vraag over de rolstoelontoegankelijkheid van het station op dit moment en een vraag die ons toekwam van een lid in de Lingewijk over een onderzoek over de aanwezigheid van asbest in de Lingewijk.
Hieronder kunt u de vragen en de antwoorden lezen.

1 - Vragen n.a.v. deelname aan SKB-tender Ondergrond en Energie biomassa centrale Groot Haar. (Nanine van Dalen)

- Kan het college vertellen waarom gekozen wordt voor een onderzoek naar juist een biomassacentrale?
- Wordt in het onderzoek ook gekeken naar het soort biomassa dat gebruikt zou worden op deze locatie en de beschikbaarheid hiervan?
- Wanneer wordt een voortgangsrapportage verwacht?

Beantwoording van wethouder Rijsdijk kwam er op neer dat er een kans lag en dat zij die aangegrepen hebben en daarom dus een biomassacentrale. De volgende vraag komt voort uit de angst dat potentieel voedsel, zoals mais, hiervoor gebruikt kan worden, dit is niet de bedoeling, men denkt aan GFT afval.
Wanneer een voortgangsrapportage verwacht kan worden is nog niet duidelijk.

2 - Vragen n.a.v. het overpad over het spoor in Gorinchem (Eva Dansen)

Al twee maanden is het overpad over het spoor in Gorinchem, niet meer toegankelijk. Hierdoor worden met name rolstoelgebonden reizigers getroffen. Ook de hekken naar het overpad zijn nu afgesloten zodat zelfs ‘overdragen’ niet meer mogelijk is. Wij hebben begrepen dat Pro Rail niet voornemens is het overpad terug te plaatsen. Een permanente oplossing in de vorm van een lift zal pas in 2013 aanbesteed worden zo hebben we gehoord. De MLL was zeer rolstoeltoegankelijk, zowel de treinen als de perrons waren te bereiken voor rolstoelgebonden reizigers. Gorinchem vormt hier nu een uitzondering op.

- Klopt het dat het overpad over het spoor niet terug geplaatst zal worden? Het antwoord hierop was, ja dat klopt.
- Klopt het dat de aanbesteding voor een lift pas in 2013 zal plaatsvinden? Ook hier was het antwoord, ja dat klopt.
- Welke maatregelen worden er tot die tijd genomen om de MLL ook in Gorinchem rolstoeltoegankelijk te houden? De enige maatregel die nu genomen wordt is dat reizigers in een rolstoel 2 uur van te voren kunnen bellen en dat de trein dan aan het toegankelijke perron stopt. Maar dat kan alleen buiten de spits!
- Is het bijvoorbeeld mogelijk een bewaakt overpad op het station te maken zoals het overpad in Sliedrecht? Hierop was het antwoord dat Pro Rail dit niet wil.

Het komt er op neer dat B&W eigenlijk niets kunnen doen, al zouden ze dat wel willen. In ieder geval hebben we de belofte gekregen dat zij aan blijven dringen. Zowel wethouder van der Torren als de burgemeester waren niet positief over de houding van Pro Rail in deze.

3 - Vragen n.a.v. onderzoek naar de aanwezigheid van asbest in woningen in de Lingewijk (Eva Dansen)

Wij hebben begrepen dat Poort 6 een onderzoek doet naar de aanwezigheid van asbest in de woningen die in de Lingewijk worden gerenoveerd. Hierbij worden aanbouwsels en schuren niet meegenomen.

- Kan de gemeenteraad geïnformeerd worden over de onderzoeksvraag voor dit onderzoek?
- Kan de gemeenteraad geïnformeerd worden over de resultaten van dit onderzoek?

Het antwoord hierop was dat het een onderzoek is van Poort 6, maar dat wethouder Rijsdijk wel gaat informeren waarom de schuren en aanbouwsels niet meegenomen zijn in het onderzoek.

U bent hier