h

Raadsbijeenkomst januari.

16 januari 2011

Raadsbijeenkomst januari.

Hoewel er niet zoveel op de agenda stond hebben we er toch een lange avond van gemaakt. Niet zo verwonderlijk ook, want het asielzoekerscentrum stond op de agenda en daar heeft iedereen natuurlijk een mening over.

Eerst waren er de mondelinge vragen. Zowel wij als de CU hadden vragen over de gladheidsbestrijding en waarom er een tekort aan zout is geweest. Welke keuzes er zijn gemaakt?. Wij hebben vragen gesteld over het project in een derde wereld land waar we aan mee zouden doen. Doordat de subsidie vanuit het Rijk gestopt is, is de situatie helemaal veranderd en wat is het college nu van plan?.Groen Links had vragen over de winterterrassen en de verwarming daarvan en Van der Roest had vragen over de hoge waterstand.
Hieronder de vragen die de SP heeft gesteld eerst Eva over de winterse gladheid, daarna Nanine over de millenniumgemeente:

De winter is nog maar amper begonnen en we hebben het echte winterweer al mogen beleven. Sterker nog blijkbaar al te veel winterweer als we kijken naar het strooizout wat de gemeente in voorraad heeft genomen. Het heeft ons verbaast dat er niet gekozen is voor het nemen van een zogenaamd ‘zoutabonnement’ zoals bij ons weten ook aangeraden door de afdeling reiniging. Ook vragen wij ons af of en zo niet, waarom niet waarom er niet gekozen is voor het strooien met een mengsel van zout en zand of zelfs alleen zand, wat immers veel milieuvriendelijker is.
Ook is het ons weer, net als alle voorgaande jaren, opgevallen dat de looproute vanuit de binnenstad naar het station, die ik toevallig zelf elke dag loop, weer niet gestrooid is. Voor uw informatie deze is twee weken lang vrijwel onbegaanbaar geweest! Dit in combinatie met het feit dat de looproute over de wal in ieder geval wel schoongeschoven werd, heeft mij verbaast.
Ik zal de vragen nog even voor u samenvatten:

Vragen:
- Waarom heeft B&W er niet voor gekozen om een zogenaamd ‘zoutabonnement’ te nemen zoals voorgesteld door de afdeling reiniging ?
- Wat is de gemeente van plan om te gaan doen aan de afhankelijke situatie van de beschikbaarheid van strooizout en de onveilige situaties die zich daardoor ook dit jaar weer voor kunnen doen?
- Heeft de gemeente de mogelijkheid onderzocht om te strooien met zand en zout, met pekel of alleen met zand op structurele basis?
- Zo ja wat waren hieruit de conclusies?
- Zo nee waarom niet?

- Waarom zijn de looproutes vanuit de binnenstad naar het station niet gestrooid?

Vragen over het uitdelen van strooizout en sneeuwscheppen
Inleiding:
Het is ons opgevallen dat er op verschillende plaatsen in Gorinchem strooizout en sneeuwscheppen gratis zijn uitgedeeld. Het is ons ook opgevallen dan ontvangers zich hiervoor niet hoefden te legitimeren of aan hoefden te tonen dat zij deze niet eerder hadden ontvangen om maar niet te spreken over nodig hebben.
Omdat er ook meer vraag dan aanbod was vragen wij het volgende af:

Vragen:
- Ligt er een plan ten grondslag aan het uitdelen van sneeuwscheppen en strooizout?
- Wordt er onderzocht of door het uitdelen van strooizout en sneeuwscheppen minder onveilige situaties ontstaan zijn?

Vorig jaar is Gorinchem een millenniumgemeente geworden. Er is toen besloten om te kijken naar een project in een ontwikkelingsland.
In juni 2010 heeft het college in de raadsvergadering voorgesteld om te kijken of we ons aan kunnen sluiten bij een project van Logo South.
Op 16 december heeft de tweede kamer een amendement aangenomen om het budget van Logo South te verschuiven naar VN-instellingen. De weg via Logo South lijkt nu afgesloten.
- Heeft het college weet van deze ontwikkeling?
- Heeft het college andere plannen voor een project in het buitenland, nu de weg via Logo South afgesloten is?
- Als deze plannen er niet zijn: op welke termijn denkt het college deze plannen wel te kunnen presenteren

Daarna begonnen we met de heer Hamstra die insprak. Hij benadrukte de communicatie naar de burgers en het open debat over het asielzoekerscentrum. Laat alle aspecten die met een azc te maken hebben naar voren komen, ook bijvoorbeeld financiële, zodat het een open en eerlijke discussie wordt. Zie hier zijn bijdrage.

We kregen een presentatie over het onderzoek naar de verschillende locaties. Daar kwam locatie Grote Haar/Papland als beste uit de bus. De verschillende aspecten waar naar gekeken werd, waren allemaal even zwaar gewogen. Daar kan je natuurlijk anders over denken. Ook werden sommige dingen bij de ene locatie als positief gezien, terwijl precies hetzelfde punt bij een andere locatie negatief werd beoordeeld. Grote Haar kreeg wat ons betreft wel erg veel positieve punten.
En dan was er nog het puntje communicatie, waar o.a. de VVD erge kritiek op gaf. Een persbericht voor de discussie met de raad, de radiostilte en dan ineens een voorstel… Het kon hen niet bekoren.
Andere politieke partijen voelden zich voor het blok gezet: van een positief advies voor een onderzoek naar ineens een locatie keuze. Was er geen stap overgeslagen? Ik kan me herinneren dat wij deze kritiek al eerder bij verschillende onderwerpen hebben gegeven, maar nu was het voor de andere partijen ineens; onverwacht en niet gewild.
Dat Stadsbelang tegen was wisten we al, maar welke richting het CDA heen wil begrijp ik niet helemaal. Het CDA had een heel aantal vragen en een vergelijking die ik niet direct helemaal snapte: Het is als een cadeautje dat je krijgt. Eerst ben je blij verrast en ga je het vol spanning uitpakken. Maar dan maak je het open en valt de inhoud tegen. Toch moet je blij zijn/doen, want het is ten slotte een cadeau dat je hebt gekregen.
Het azc als cadeau. Niet de eerste vergelijking die ik zou maken. Het is niet een onverwacht iets dat op je dak komt vallen. Er ligt een vraag van het COA en wij maken hier zelf een afweging in. We maken hier zelfs hele duidelijke keuzes in. En we stellen ook eisen als gemeente. Bij dit onderwerp hebben we nu eens hele heldere kaders. De dagopvang moet bijvoorbeeld goed geregeld zijn, er is een maximum van 700 mensen. Als het COA niet aan deze eisen kan of wil voldoen, dan gaat dat azc er niet komen. Dus we hebben wel degelijk wat in te brengen. Dus hoezo cadeau?
De VVD had 1001 vragen gesteld over allerlei aspecten en wil daar eerst gerustgesteld over worden. De burgemeester kon en kan geen waterdichte garanties geven. Over de populatie kan je bijvoorbeeld wel speculeren, maar dat is heel afhankelijk van gebeurtenissen in de wereld, en je kunt wel globaal aangeven wat het percentage mannen/vrouwen/kinderen is, maar zekerheid kan je niet geven. Wat ik me goed kan voorstellen.
En dan is er de afweging of je het wilt. Zie je het als een keuze die je maakt uit solidariteit, christelijke naastenliefde, of als iets waarvan je vindt dat het gewoon hoort. Of zie je allerlei nadelen en bedreigingen. Je hoort ons ook niet ontkennen dat er aspecten zijn die tegen kunnen vallen, dingen die mis kunnen gaan of zaken die later toch niet helemaal goed geregeld zijn. Maar het is maar wat je het zwaarst laat wegen. En dan denken wij dat Gorinchem mensen die asiel zoeken een kans moet geven.

En na alle meningen en vragen over het azc stonden er ook nog wat andere dingen op de agenda. We hebben een update gekregen van het gebied rond garage Kweeklust. Een beetje een herhaling van de vorige keer, maar dat was nog in de oude raad. Ze willen het gebied met het oude postkantoor, de garage etc. slopen en er een heel nieuw deel inbouwen. Een en ander heeft natuurlijk heel erg te maken met wie er mee wil doen in deze financieel onzekere tijden. Daar hangt veel van af. Dus er is nu nog weinig zekerheid en na verloop van tijd krijgen we weer meer te horen.
Na twee presentaties stonden er nog een paar onderwerpen op de agenda, waar we in de raadsvergadering over gaan besluiten. Maar er was niet veel animo bij de raadsleden om daar nog uitvoerig op in te gaan. Het begon intussen al aardig laat te worden. Over twee weken meer in de raadsvergadering

U bent hier