h

PVV beleid

10 augustus 2010

PVV beleid

Alleen in Den Haag lijkt de politiek nu actief. Ik let op de PVV. In het verkiezingsprogramma van de PVV verschenen veel overeenkomsten met de SP en in juni scoorden ze een verkiezingsuitslag vergelijkbaar met de SP de vorige keer. Bestuurders van de SP kunnen nu kijken wat de PVV doet om de verkiezingsuitslag in resultaten om te zetten. Dommer word je daar niet van.

Het begint met een aardige overeenkomst. De SP kwam niet in de regering. De PVV ook niet. Dan ontstaan gelijk wat verschillen.
De SP was teleurgesteld; de PVV juist niet. Opmerkelijk toch? Eerst zag ik een bekende politieke verkooptechniek. Doen alsof je een geweldig resultaat hebt gehaald, terwijl je een kat in de zak hebt gekocht. Blijdschap hoort bij een goed resultaat; teleurstelling niet.
Later zag ik iets anders. Door een sketchdeel van Wim Sonneveld. Een kerel roept een werkman van een ladder en zegt dat hij het verkeerd doet. Waarom? Je moet het een ander laten doen. Hier laat kerel Wilders even een andere tactiek zien dan een actievoerende SP’er. Een ander laten werken is aantrekkelijk. Ik geniet van vakantieweken en dan kun je niet serieus beweren dat het anders is.

De PVV krijgt wel invloed op de regering want zij gaan gedoogsteun geven. Met een gedoogakkoord. Goed opletten; dat is geen gedoogbeleid, want daar is de PVV geen voorstander van. Op dit punt studeer ik nog, want het is moeilijk.
Omdat het programma van de PVV sociaal-economisch dicht bij de SP was gekomen ben ik nieuwsgierig hoe zij daarop resultaten halen. Op dit moment meen ik de volgende PVV-strategie te herkennen.
Je sluit samenwerking met linkse partijen uit, want die denken er misschien hetzelfde over. Niet nieuw, want dat doet de PvdA al langer.
Je toont je flexibel. AOW op 65, handhaving WW-recht, geen huurstijgingen zijn met dat doel in het verkiezingsprogramma opgenomen.
Als je klaar bent met onderhandelen, heb je overeenstemming met het VVD-programma. Terug naar de wortels, als een soort bezinning voor je bestaan.

Ze zijn niet klaar. Daarom zie ik mogelijk niet wat de goede resultaten zijn. Althans: niet beter als bij de SP. Maar bij de SP zie ik wel beter wat ze willen.

Theo Voorspuij,
voorzitter SP-Gorinchem.

U bent hier