h

Een tussenstop in de begroting

27 juni 2010

Een tussenstop in de begroting

Soms heb je het gevoel dat een week drukker is dan andere weken. Bij de afgelopen week had ik dat gevoel. Vier avonden vergaderen, een raadsvergadering én een raadsbijeenkomst en de tussenbegroting volgende week en inwerken op mijn nieuwe baan overdag. Nu is een nieuwe baan, zeker in deze tijd heel erg fijn maar het is wel weer wennen na een poos thuis gezeten te hebben om er weer full time tegenaan te gaan.

Maandagavond zijn we (de fractie) eigenlijk altijd de klos. Is er geen fractievergadering dan is er wel wat anders. Maar een raadsbijeenkomst én een raadsvergadering in één week dat is wel overdreven. En als je dan ook nog bedenkt dat we de stukken voor de begroting pas vorige week donderdag kregen dan betekent dat dat ik daar vorig weekeinde mee bezig ben geweest en dit weekeinde weer.

Maar daar ga ik niet over klagen, het reces komt er aan en dan hebben we twee maanden geen vergaderingen. Waar ik wel over ga klagen is dat we weer meer bezuinigingen op ons af zien komen. Voor een gedeelte worden die veroorzaakt door bezuinigingen van hogerhand. U weet waarschijnlijk dat een gedeelte van het inkomen van de gemeente van het rijk komt de 'gemeenteuitkering' en als het rijk gaat bezuinigen de gemeente minder geld krijgt en ook moet bezuinigen. En u heeft ook al gemerkt dat er veel minder gebouwd wordt en dus komen er veel minder bouwleges binnen en dat scheelt ook in het geld wat de gemeente binnen krijgt en dus uit kan geven.

Dan zou je toch denken dat iedereen zou vinden dat je de tering naar de nering moet zetten. Helaas is dat niet zo. Als je de stukken leest zie je dat er een bedrag van € 25.000,- (nog) niet uitgegeven is aan de opening van het Hamelhuis. Nu zult u denken, dat is mooi dan hoeven we dat bedrag niet te bezuinigen, nou dat hebt u mis. Ondanks dat het Hamelhuis (nog) geen collectie heeft, het financieel slechte tijden zijn is B&W gewoon van plan dit bedrag uit te geven aan een opening van een leeg pand. Voor de goede orde, wij zijn niet tegen een feestje maar dan moet er ten eerste een goede reden voor zijn en ten tweede denken wij dat een glaasje en hapje wel voor (veel) minder kan. Bovendien zijn er dan vast wel betere doelen om zo'n bedrag aan uit te geven.

Donderdagavond mogen alle partijen hun zegje doen over verleden (het programmaverslag oftewel wat de vorige coalitie wel en ook vooral niet voor elkaar gekregen heeft) het heden (de Turap oftewel de tussenrapportage) en de toekomst (de perspectiefnota waarin zou moeten staan wat de nieuwe coalitie gaat doen, maar ik ben bang dat we daar nog op moeten wachten) Uit het Hamelverhaal kunt u begrijpen dat de SP zal protesteren tegen onnodige uitgaven als we de begroting vaststellen in november.

Beslissen over bezuinigingen is nu nog niet aan de orde maar wel een kritische blik op wat de oude coalitie er van gemaakt heeft en wat de nieuwe van plan is en dat is wat u donderdag van ons mag verwachten.

met vriendelijke groet,

Eva Dansen

Eva Dansen

U bent hier