h

Schat gevonden: dakterras met welvingen op Fort Vuren

12 april 2010

Schat gevonden: dakterras met welvingen op Fort Vuren

Een ongelofelijke schat werd bloot gelegd bij de restauratie van Fort Vuren. In verband met werkzaamheden aan het Fort werd de grondlaag weggehaald en het dak van het Fort bloot gelegd. Uit tekeningen en door werkzaamheden aan forten in de regio was er alleen een vermoeden hoe het eruit zou kunnen zien.

Dat er dit unieke, gemetselde dakterras verborgen zat had niemand verwacht. De aannemer Ouwehand organiseerde een rondleiding voor architecten en betrokkenen uit de regio. De groep genoot met volle teugen om deze uniek vondst te bekijken. Dit is één van de mooiste plekjes van Nederland, misschien wel van Europa is, zuchtten er velen. De ronde vorm, het adembenemende uitzicht rondom over de rivier, het zicht op slot Loevestein en op onze vestingstad, zouden dit dakterras al unieke potentie geven. Met daarbij de gemetselde welvingen, de gepleisterde elementen en bogen die licht werpen in het binnenhof van het Fort, dat maakt dit terras een surrealistische ervaring. Hier wordt serieus concurrentie aan gegaan met de dakterrassen van de beroemde Spaanse architect Gaudi waar jaarlijks vele duizenden bezoekers voor in de rij staan.

Volgens de restauratieplannen zou dit dak bedekt moeten gaan worden met dakbedekking en weer onder een grondlaag moeten verdwijnen. Een noodkreet is op zijn plaats: kan er voor Fort Vuren niet een alternatief gezocht worden? In vervolg op het succesvolle burgerinitiatief voor het centrum van Vuren, is er een oproep voor de redding van dit terras. Zeker met het oog op ontwikkeling van de golfbaan zou het Fort met behoud van dit terras een grote trekker in de regio kunnen zijn. Stel het in ieder geval tot het winterseizoen open!

Fort Vuren

Foto: Architect Adelain Maurice geeft een toelichting vanaf het dakterras van Fort Vuren (klik op foto voor vergrotin)

U bent hier