h

Een rondje cultuur.

26 april 2010

Een rondje cultuur.

Afgelopen zaterdag had het Cultureel Overleg Gorinchem (COG) een introductieochtend georganiseerd voor (nieuwe) raadsleden. En aangezien we aardig wat nieuwe raadsleden hebben, was het wat jammer dat we maar met een handjevol mee deden aan deze ochtend.

We begonnen in het regionaal archief in de zijvleugel van het stadhuis. Een plaats waar je zonder reden niet zo snel naar toe zal gaan en daarom des te leuker dat we er een rondleiding en uitleg kregen. Er is nu een tentoonstelling over de Gorinchemmers in de tweede wereldoorlog. En natuurlijk kan je er heel wat nazoeken over stambomen, je huis, wijk etc. Bij de balie in het stadhuis naar rechts, naar boven en je bent er zo.

Als tweede vertrokken we naar de bibliotheek, waar we uitleg kregen over hoe ze omgaan met de nieuwe media en alle speciale dingen die ze doen voor en met scholen: kinderen met een avonturentocht in de bieb, boeken op school etc. Nu je je boeken zelf moet “afstempelen” en inleveren gebeurt er veel met de computer. Wij kregen de kans om even achter de inleverbrievenbus te kijken naar de boekensorteerstraat. Je doet je boek door de brievenbus en met de code komt hij vanzelf in de goede bak terecht. En toch hoop je dan stiekem dat hij in de verkeerde bak gaat…

In het Gorinchems museum zijn we in de Artotheek geweest, we hebben de wensen van de directeur gehoord voor het museum en een rondleiding langs de tentoonstellingen gehad. Een daarvan was een expositie van glas en aardewerk en we werden rondgeleid door de kunstenaar zelf, Olaf Stevens. Wel bijzonder om zijn insteek te horen over hoe hij te werk gaat. Geen plotseling oprispende creatieve explosies, maar georganiseerd werk. Bovenin het museum was ook een tentoonstelling over WOII, met als insteek het dagboek van Esther, een Gorinchems meisje, mooi in combinatie te bekijken met die in het archief.

Bij TOON was het open dag, dus we vielen met onze neus in de boter. Overal klonk muziek en waren mensen bezig. Johan Boonekamp heeft uitgelegd hoeveel mensen er aan amateurkunst doen en hoe weinig geld er in verhouding, vergeleken met sport, naartoe gaat. Ik vond het wel een verhelderend verhaal. Vooral omdat je aan onze kant veelal alleen naar de cijfers kijkt en minder afweet van de verhouding aantal mensen/ tijd die eraan besteed wordt en geld dat er in omgaat. Er sprak in ieder geval veel enthousiasme uit voor de kunstbeoefening in Gorinchem en omstreken.

Van TOON naar Peeriscoop is een kleine stap, letterlijk. Een theater waar ik tot mijn schande nog nooit ben geweest. En nu mochten we ook even rondstruinen in de kleedkamers. Een goed voornemen voor het nieuwe seizoen om er eens heen te gaan.
Daarna naar ’t Pand, weer zo’n blind vlek voor mij. Een allerliefst theater in een heel mooi straatje. Nog een aanrader om eens een keer te gaan kijken. Aangezien er veel te zien was en de tijd beperkt hebben we aardig op moeten schieten, maar ik vond het in ieder geval een nuttige introductie. Op veel plaatsen kom je al, maar ik heb ook genoeg nieuwe dingen gezien. Voor brugklassers en mensen die net in Gorinchem zijn komen wonen, zijn deze rondleidingen ook. Een goed idee, want onbekend maakt in ieder geval minder snel bemind.

Een van de andere raadsleden zei dat we dit soort introducties eigenlijk ook zouden moeten hebben van andere instellingen, bijvoorbeeld welzijn, zorg, etc. Geen slecht idee. Je krijgt meteen een beeld van wat de mensen aan het doen zijn, wie ze zijn, hoe ze het doen, wat knelpunten zijn en wat juist heel goed gaat hier in Gorinchem. Natuurlijk komen wij al op heel veel plaatsen en praten we met heel veel mensen, het hele jaar door, maar zo’n bundeling maakt het, voor mij althans, wel overzichtelijk. Je krijgt een samenhangend beeld van wat er gebeurt op een gebied. En dan is het makkelijker om te kijken, te vergelijken en je mening te vormen als het aan de orde komt in een vergadering of besluit.

Nanine van Dalen

U bent hier