h

Lijstrekkersdebat

1 maart 2010

Lijstrekkersdebat

Vanavond werd in de Nieuwe Doelen het lijsttrekkersdebat gehouden. Van de 7 politieke partijen nu aanwezig in de gemeenteraad was inderdaad de lijsttrekker aanwezig en van de runner up D66 eveneens de lijsttrekker.

Onder leiding van Rob van WIjk (directeur Nieuwe Doelen en gastheer) en Matthijs Daniels ( Gorcumse Courant en ondersteuning) werden de lijsttrekkers voor de pauze onderhouden over 3 thema's te weten, de verkeersproblematiek, de starterswoningen en de bezuinigingen. Na de pauze was er ruimte voor vragen uit het publiek.

En leverde het nog wat op? Heel eerlijk gezegd weinig. De partijen lieten weten dat de verkeersproblematiek afhankelijk was van landelijke actie rondom deA27 (verminderen sluipverkeer) en er werd erg weinig ingegaan op de plaatselijke situatie, De SP verwees naar het eigen programma waarin een verandering is opgenomen in de rotonde voor het stadhuis en de tunnel onder de spoorbaan op de Banneweg. D66 wees naar creatieve oplossingen maar wist eigenlijk ook niet goed hoe e.e.a. op te lossen Conclusie uit het gesprek: over 4 jaar en mogelijk 8 jaar staan we nog steeds in de file op de Banneweg.

De starterswoningen vraag werd uitgebreid tot ook seniorenwoningen. Eigenlijk vond iedereen dit een probleem. En dat is het natuurlijk ook. En iedereen vond ook dat er nu gebouwd moet worden naar wat kan iemand betalen ipv in wat voor woning zouden we willen wonen? Dat beloofd veel goeds voor evt. coalitieonderhandelingen en het stemt de SP tevreden.

Over de bezuinigingen was iedereen het ook wel eens. Ontzien van zorg. Zonodig op "franje" bezuinigen. En dan werd met franje b.v. het Hamelhuys bedoeld. Natuurlijk levert dit laatste te weinig op. Maar goed het was duidelijk geen bezuinigingen op zorg en dat stemt de SP in ieder geval tevreden.

Na de pauze werden diverse vragen beantwoordt die vanuit de zaal schriftelijk waren ingediend. De meeste vragen gingen over bovenstaande 3 stellingen en gaven dus de al bekende standpunten. Een vraag over de wethouderskandidaten van de diverse partijen gaf een doorkijkje naar de mogelijke toekomst. Bekend werd dat de huidige coalitiepartijen dezelfde kandidaat wethouders willen leveren die nu ook in het college zitten. M.u.v. de VVD waar lijsttrekker Trix van der Torren zich als kandidaat wethouder noemde, ook Cees van der Roest (CDA) en Eva Dansen (SP) gaven aan deze functie namens hun partij te ambieren. Namens GroenLinks werd Arjen Rijsdijk als kandidaat wethouder genoemd,

U bent hier