h

Gorinchem gaat rechtsom in 2010

4 maart 2010

Gorinchem gaat rechtsom in 2010

Niet alleen in Gorinchem maar in heel Nederland heeft de kiezer gekozen voor rechtsom in plaats van linksom. Ook ik ben hier gisterenavond van geschrokken. In 2006 haalden we drie zetels en een restzetel uit de lijstverbinding met GroenLinks, nu haalden we twee zetels en kreeg GroenLinks de restzetel uit de lijstverbinding dat is twee maal jammer. Rechts krijgt zijn kans in Gorinchem. Niet alleen verliest de PvdA veel minder dan voorspellingen te verwachten gaven, dat krijg je als je een kabinet op het juiste moment laat vallen. . . De VVD haalt een grote zetelwinst binnen en D66 lift mee met de Pechtold hype. Met de zetelverdubbeling van GroenLinks willen wij ze graag feliciteren.
Maakt u zich maar klaar voor een rechts/liberaal Gorinchem!

De PvdA mag net als de vorige keer de coalitie gaan vormen. Waren wij de vorige keer geen acceptabele coalitiepartner terwijl wij vier zetels hadden behaald verwacht ik er nu helemaal niet veel van maar wij wachten op de uitnodiging van Pierre Schefferlie.
Deze uitslag betekent ook dat wij afscheid gaan nemen van Gerard Broekman, die al veel eerder had aangegeven niet nog een periode in de raad te willen. We nemen ook afscheid van Piet van Andel, die ook niet nog een keer verkiesbaar wilde zijn om redenen van persoonlijke aard. Maar ook moeten we afscheid nemen van Natali Martens die op nummer drie stond en nu wij de restzetel niet halen helaas niet meer terug komt in de gemeenteraad de komende vier jaar.
Wel kom ik terug, samen met Nanine van Dalen (zeer gefeliciteerd Nanine!) wij zullen ons uiterste best doen om het socialistische geluid van de SP te bljiven laten horen in de gemeenteraad en ik ga er van uit dat de vertrekkende raadsleden het geluid van de SP in ieder geval op straat zullen laten horen. Aan het eind van de week als ik mijn weekbrief schrijf weet ik hopelijk meer over de coalitie die zal ontstaan. Ik hou u op de hoogte!

Dan nog wat statistische gegevens die ik vandaag op het stadhuis gekregen heb met een uitleg, Zoals u ziet heeft een aantal mensen meer voorkeursstemmen gekregen dan Nanine die in de raad komt. Nu zult u zich misschien afvragen waarom deze mensen (Eyup bijvoorbeeld) nu niet in de raad komen. Dat komt omdat er voor een voorkeurszetel een bepaald aantal stemmen nodig is. Deze keer 144. Dat is het aantal uitgebrachte stemmen, gedeeld door 23 zetels en daar een kwart van. Mooi aantal stemmen Joep maar net niet genoeg.

nummer kandidaat Aantal stemmen
1 Eva Dansen 745
2 Nanine van Dalen 43
3 Natali Martens 45
4 Gerhard Goené 55
5 Lucine Blankert 28
6 Piet van Andel 62
7 Eyup Gungor 138
8 Gerard de Pender 14
9 Theo Voorspuij 29
10 Lies van Aelst 48
11 Gerard Broekman 35
12 Ton Pellikaan 43
13 Letitia Blanker 34
14 Marco Regosa 17
15 José van der Wee 8

Totaal aantal stemmen op de SP 1344 totaal aantal stemmen in 2006 1887 totaal aantal stemmen op de SP in 2009 met de Europese verkiezingen 668.

U bent hier