h

Weekbrief 7 van de fractie van 15 t/m 21 februari 2010

21 februari 2010

Weekbrief 7 van de fractie van 15 t/m 21 februari 2010

De laatste keer dat ik een weekbrief schrijf. 3 Maart zijn de verkiezingen en dan kom ik niet meer terug in de fractie. Een hele opluchting. De laatste tijd was het voor mij afzien. Het is dat bij de vorige verkiezingen erg veel mensen op mij hadden gestemd, waaronder veel mensen die normaal op de VVD zouden hebben gestemd. Ik kon het niet maken om dan te stoppen tijdens de ‘rit’.

Van begin 1974 tot december 1978 was ik al eens gemeenteraadslid van de toenmalige gemeente Brakel. Daar heb ik met veel plezier gewerkt. Ik stopte omdat ik ’s avond naar de academie ging in Tilburg voor de opleiding leraar handvaardigheid.
Nu in de Gorcumse gemeenteraad was ik niet echt gelukkig. In het begin wel even maar al snel had ik al gezien. De manier waarop verschillende mensen in de gemeenteraad op elkaar reageren ligt mij niet. Dat we in het begin bijvoorbeeld werden uitgemaakt voor ‘vuile communisten’ door een fractievoorzitter en als je hoort van een andere fractievoorzitter meteen na de verkiezingen dat hij niet met mij kon samenwerken terwijl ik nog nooit met hem had gesproken en hij mij dus niet kende, was erg demotiverend. Er werd later door hem ook gezegd: ‘Het is een idee van de SP, dus zijn we tegen’. Dan heb ik het eigenlijk al wel gehad. Dat de burgemeester dan enkele weken geleden via een interview in de krant laat schrijven dat er nu erg hard campagne wordt gevoerd voor de verkiezingen is onbegrijpelijk. Zou hij die eerdere opmerkingen tegen de SP niet kennen? Trouwens de houding van de burgemeester zelf tegenover mij was nu ook niet om gelukkig van te worden.

Daarnaast ben ik eigenlijk ook iemand die praktisch bezig is. Gewoon doen. Je hebt een idee, zoekt mensen om dat idee uit te werken en je gaat zorgen dat het gebeurt. Door in de gemeenteraad te zitten heb ik op die manier wel het e.e.a. bereikt. Je leert veel mensen kennen, vooral ook ambtenaren, en daar kan je dan mee aan de gang. Zo heb ik met veel enthousiasme voor elkaar gekregen dat er een fietsroute is gekomen en elke twee jaar wordt uitgebreid. De architectuurplaquette route. Tot 2015 wanneer er weer een Symposion is waarbinnen de architectuurplaquette een plaats krijgt en het jaar waarin Gorinchem architectuurplaquette stad van het jaar is. Ik ben blij dat ik dat ook voor elkaar heb gekregen. Dat is een prettige gedachte. Ook het werk voor de exposities in de Kruitmagazijnen binnen de werkgroep projecten is een voorbeeld van praktisch bezig zijn. Nu hopen dat Gorinchem in 2015 ook kunststad van het jaar wordt. Ik zal er aan werken. Daarnaast heb ik heel veel plezier in de organisatie van de bruggenbouwers bijeenkomsten samen met Ibrahim Elmaci en Kees van Willigen. Vind ik ook erg nuttige dingen. Je komt mensen op een andere manier tegen en dat is goed.

Na het grote onderzoek of Gorinchem Ouderenproof was in 2004, heb ik geijverd om een seniorengids door de gemeente te laten uitbrengen. Dat wilde het gemeentebestuur niet met voor mij onbegrijpelijke redenen. Als veel organisaties en ouderen er om vragen dan zou je toch heldere argumenten moeten aanvoeren om het niet te doen. Ik heb het daarom zelf maar gedaan en elke maand komen er gemiddeld 2500 bezoekers op de site. Daar wordt ik dan wel gelukkig van. Hier aan gekoppeld was het probleem van de seniorensoos in Oost. Ik heb mij daar, op de achtergrond, sterk voor gemaakt. Daar is een oplossing voor gevonden, maar het was een teken dat er snel een duidelijk beleid zou moeten komen voor ouderen. Ook wreekte zich hier het probleem dat er in Oost eigenlijk geen algemene voorziening is voor sociaal cultureel werk. Ook daar moet aan worden gewerkt. Een belangrijk punt in het verkiezingsprogramma van de SP.
Werken in de politiek vraagt enorm veel geduld als je ideeën al worden aangenomen. Daar wil ik niet op wachten.

Ik ben ondertussen ook met andere zaken bezig zoals het evenement Lekker Gorinchem. Ook daar heb ik enthousiaste mensen, ook uit de regio, om mij heen gekregen om dit evenement over gezond eten en regionale producten op een feestelijke manier te laten plaats vinden. Het belooft een groot spektakel te worden. Heeft u het al in uw agenda staan? 21 en 22 mei a.s.
Zo zal ik, zoals ik iemand hoorde zeggen, verder gaan als professioneel vrijwilliger. Zolang ik het financieel en qua gezondheid kan trekken zal ik dat volhouden. Ik vind dat erg leuk, bijvoorbeeld bij het Winterfestijn. Een feest!

Ik hoop dat de SP in Gorinchem weer goed voor de dag gaat komen na de verkiezingen en dat de SP de kans krijgt om ‘mee te regeren’. Ik zal het op de achtergrond blijven volgen.

Ik dank iedereen voor het vertrouwen wat ik heb mogen ondervinden en de prettige samenwerking met vele mensen uit Gorinchem, ook binnen het korps van de gemeenteambtenaren. Ik hoop hen nog vaak om hulp en advies te mogen vragen.

Gerard Broekman

Gerard Broekman, tot 9 maart gemeenteraadslid van de SP-afdeling Gorinchem

U bent hier