h

Ik zal het nooit begrijpen.

3 februari 2010

Ik zal het nooit begrijpen.

Op 26 oktober is er een bijeenkomst geweest in het stadhuis waar werd gesproken over een combinatiefunctionaris sport/cultuur. Het bleek helaas alleen over sport te gaan. In een werkgroep op deze avond heb ik gevraagd of er een goede samenwerking is tussen de verschillende scholen en verenigingen. Dat is dus niet zo.
Op mijn vraag waarom cultuur niet aan de orde kwam werd mij door de aanwezige wethouder gezegd dat cultuur binnenkort op een andere manier zou worden ingevuld.

Omdat ik daar niets meer van heb vernomen heb ik de volgende vraag gesteld in de Raadsbijeenkomst van 2 februari j.l.:
"Mag ik de wethouder vragen wat hij precies bedoelde met: ‘binnenkort op een andere manier worden ingevuld’, met andere woorden, op welke wijze wordt de combinatiefunctie cultuur in Gorinchem ingevuld en door wie?"

Ik kreeg eerst als antwoord dat het iets is van het college is en dat hij het daarom niet hoefde te zeggen. Hij was grootmoedig en zei dat er al heel lang binnen het onderwijs met cultuur wordt gewerkt en dat daarom een combinatiefunctie cultuur vooralsnog niet nodig is. Wanneer blijkt dat het nuttig is dan zal het college het bezien.

Ik wist op dat moment even niet wat ik daarop moest zeggen. Alleen dat een combinatiefunctie is bedacht voor buiten school en dus wat anders was dan wat er al was. Daarop antwoordde de wethouder dat we voor ‘binnen’ ook na of buiten school kunnen lezen.

Wederom wist ik toen even niets te zeggen, dat komt bij mij pas later. Ik had wel het gevoel dat het niet klopte. Zo zat ik thuis en liet het gebeuren even langs gaan. Ik bedacht mij dat ook bij sport al lang buitenschoolse activiteiten worden ontwikkeld en daarvoor wordt wel een combinatiefunctionaris aangesteld. Waarom dan ook niet bij cultuur?. Precies dezelfde situatie. Dat had ik meteen moeten zeggen. Maar helaas!! Ik had ook willen vragen of de combinatiefunctionaris ook een taak zou kunnen krijgen om de samenwerking tussen de verschillende organisaties en verenigingen binnen cultuur te versterken en regisseren. Daar mankeert het in Gorinchem erg aan. Dat bleek trouwens ook bij sport zo te zijn. Vergeten te vragen.
Ik wilde ook vragen naar toezending van het ongetwijfeld duur onderzoek van een extern bureau naar cultuur in Gorinchem. Ik begreep dat daar adviezen in staan die over samenwerking gaan. Dat onderzoek heeft de gemeenteraad nooit gekregen. Het ligt in een la en niemand kijkt er naar. Weg geld!!! Waarom krijgt de gemeenteraad het niet te lezen?? Wij moeten controleren, ook waar het geld heen gaat/ Ook weer vergeten te vragen.

Het is maar goed dat ik er mee ga stoppen. Ik kan geen politicus spelen. Dus ik kan niet snel adequaat reageren op een verhaal. Ook als ik meteen het gevoel heb dat het antwoord eigenlijk niet klopt. Het is vaak onbegonnen werk om vragen te stellen en ideeën in de vorm van voorstellen aan te bieden. Men gaat er niet op in. Ook de andere fracties reageren vaak niet op vragen en voorstellen. Alleen als ze later met voorstellen komen die af en toe wel heel erg lijken op eerdere voorstellen van de SP. Zoals de vraag naar onderzoek naar het functioneren van de weekmarkt.

Gerard Broekman, bijna geen raadslid meer voor de SP-afdeling Gorinchem

U bent hier