h

Gemeenteraadsvergadering 18 februari 2010.

19 februari 2010

Gemeenteraadsvergadering 18 februari 2010.

Vandaag de laatste gemeenteraadsvergadering in de oude samenstelling. Op 3 maart a.s. zijn er tenslotte verkiezingen en daarna zal niet veel meer het oude zijn.

Het begon fel gisterenavond. De PvdA bij monde van fractievoorzitter Pierre Schefferlie haalde keihard uit naar de SP. “ u wilt op veel zaken niet bezuinigen, maar hoe wilt u dat betalen? U heeft helemaal geen dekking” . Een klap die vreemd aanvoelde bij de SP. De SP, en ook de andere oppositiepartijen hadden namelijk bij de griffie van de gemeente Gorinchem een alomvattend bezuiningsplan ingediend. En uiteraard hadden wij ons aan de regels gehouden. Dus de dekking stond er in .Je neemt je zaken toch serieus op nietwaar. De lijsten van de oppositie waren echter niet opgenomen in de diverse overzichten en daarom leek het dat ze er niet zouden zijn. Ze waren er dus wel, maar niet beschikbaar en dat was uitermate vervelend. De uithaal was dus geheel onterecht.

Een tweede felle aanval volgde op de opmerking van fractievoorzitter Eva Dansen n.a.v. een “ gevonden” 200.000 in de begroting door de PvdA. " Die 200.000 kennen wij niet" aldus Dansen. Dat vond Schefferlie dan weer vreemd. Tijdens het betoog van Dansen werd door de griffie contact gezocht met de SP. De PvdA had een ander financieel vertrekpunt genomen dan de SP fractie. De SP fractie was gestart zonder de gevonden 200.000 aangezien die al door het college was aangegeven, de PvdA fractie had de “oude” cijfers aangehouden.

Kortom vele vreemde kronkels, gedachten en opmerkingen in deze bezuinigingsraad.

Het grootste probleem was nog het feit dat de dekking van de drie oppositiepartijen niet bij de stukken gevoegd was waardoor een echte discussie uitbleef. Jammer. Afgesproken werd, en tot ieders tevredenheid werd daarvoor een motie ingediend door de voorzitter van de gemeenteraad (uniek en waarschijnlijk mag dat niet eens, maar wat geeft dat?), dat tijdens de behandeling van de perspectiefnota, dus in juni a.s. de bezuinigingen nogmaals worden behandeld.

Er was overeenstemming over veel zaken en enkele opmerkelijke verschillen. De SP wil meer inkomsten uit graffitibestrijding en het vegen bij commerciële evenementen, de coalitie niet. De SP wil stoppen met subsidie voor het Hamelhuis en de Regionale Business dagen. De coalitie niet. De coalitie wil meer bezuinigen op zorg dan de SP en de coalitie wil meer bezuinigen op b.v. stichting Arkelstad. De SP is weer voor de voorgestelde inkomensafhankelijke premie voor de peuterspeelzalen, de coalitie niet. De SP wil niet bezuinigen op b.v. de Molenhopper , de coalitie wel. Een nadere invulling komt dus in juni.

Verder werden door de SP 2 moties ingediend die beiden na het antwoord van de verantwoordelijken werden teruggetrokken. Of de moties waren overbodig (digitalisering van bestemmingsplannen ligt op schema) of achterhaald (de bezuinigingen bij de politie kunnen niet meer worden teruggedraaid) en dan heeft actie tegen de bezuiniging geen nut meer aldus burgemeester IJssels.

De millenniummotie ingediend door de voltallige oppositie (CDA, GL en SP) wordt schriftelijk beantwoordt door het college van B&W.

Conclusie : een laatste vergadering die door de “technische” onvolkomenheden in de bezuinigingslijsten helaas niet tot een geheel tevreden gevoel heeft geleid.

Hier kwam dus niet echt veel van terecht.

U bent hier