h

Vragen over industrieterrein Gorinchen Noord.

13 januari 2010

Vragen over industrieterrein Gorinchen Noord.

De SP had vanavond enkele vragen over de stand van zaken m.b.t. het industrieterrein Gorinchem Noord. Industrieterrein Groote Haar.

Deze vragen hadden we omdat in mei a.s. dit industrieterrein op de agenda van de gemeenteraad staat en omdat ruim vooraf aan "voorwerk" wordt gedaan. De vragen werden namens het college door wethouder van Zanten behandeld.

1. De eerste vraag van de SP fractie was of er nog werd getwijfeld aan doorgaan van het plan aangezien de economische vooruitzichten door vele onderzoekers te zien geven dat de industrieterreinen in de hoek zitten waar de klappen vallen en zullen blijven vallen.
De wethouder antwoordde dat de gemeente Gorinchem natuurlijk doorgaat. De economische crisis zal vast wel eens stoppen en in Gorinchem is de uitgifte van industrieterreinnen een succes. Dus er is geen enkele reden om te stoppen. De m2 prijs zal tussen de 15-250 euro per m2 gaan bedragen.

2. Mocht er sprake zijn van stoppen met plannen wat is dan het verlies voor de gemeente Gorinchem.? Dan zal de gemeente Gorinchem een zogenaamde artikel 12 gemeente worden met een mooi grasveld in Gorinchem Noord. Maar dit zal nooit gebeuren aangezien de aanleg gewoon door zal gaan.

3. De op- en afritten dit naar de A27 zullen gaan moeten worden betaald door de gemeente Gorinchem of niet? Nee, de op- en afritten worden mede door Rijkswaterstaat betaald. Zij hebben bereidheid getoond om dit te doen, aldus de wethouder. De kosten bedragen tussen de 20 en 25 miljoen, is dit correct? Hierop heeft de wethouder niet direct gereageerd, maar in de plannen van de gemeente Gorinchem is rekening gehoudenmet deze kosten, aldus de wethouder.

4. Hoe is het overleg met buurgemeente Giessenlanden? Heeft recent plaatsgevonden en zal nog wel enkele keren meer moeten plaatsvinden aangezien er nog geen overeenstemming is over b.v. de Hoogbloklandseweg.

De wethouder moest ook nog zeggen dat hij vond (namens het college nemen we dan aan) dat wij wel erg pruttelden. Door raadslid Van Andel werd hier fel op gereageerd. " Uw toon staat mij niet aan" aldus Van Andel. Dit omdat de taak van de gemeenteraad is, kaderstellen, controleren en volksvertegenwoordiger zijn. Informatie vragen is juist onze taak. Daarnaast maakte Van Andel de opmerking dat de SP fractie in het recente verleden heeft ingestemd met de start van het voorontwerp bestemmingsplan en dus helemaal niet tegen een evt. industrieterrein was. Of dat zo blijft hangt van meerdere factoren af. Factoren zoals de betaalbaarheid die vanavond werden nagevraagd.

U bent hier