h

Oppositie scoort

19 januari 2010

Oppositie scoort

Het heeft even geduurd. Tot aan de nieuwe verkiezingen voor de gemeenteraad. Maar je kunt zeggen dat de oppositie scoort als je de commentaren van de lijsttrekkers van de diverse politieke partijen vandaag leest in de Stad Gorinchem.
Jammer dat de inwoners van Gorinchem mede door beslissingen van dezelfde lijsttrekkers van de coalitiepartijen vier jaar achterop zijn geraakt in hun woonplannen.

Vier jaar geleden wilde de SP al niet meewerken aan de woonvisie. Dit omdat de grootschalige sloop van betaalbare woningen, zonder daarvoor betaalbare woningen terug te bouwen voor ons onacceptabel was en is. De coalitie wilde geen huurwoningen, die waren er in Gorinchem al genoeg. Zij wilden allen maar dure koopwoningen terugbouwen, er zou dan "doorstroming" ontstaan.
.
En u ziet wat er van terecht is gekomen.

Een wooncorporatie zonder voldoende geld om afspraken na te komen: Poort6.
Een gemeente die voorlopig blijft zitten met veel onverkochte grond die duur in de boeken staat en waarvan de inkomsten al zijn uitgegeven aan o.a. het dure buitenbad bij het zwembad (onder andere de grond van voormalig Sportpark Mollenburg waarop de Tuinen van Mollenburg gebouwd zouden worden).

Maar het ergste is nog de zeer grote wachtlijst die is ontstaan voor huurders bij de enige wooncorporatie in Gorinchem: Poort6. Wekelijks zeer veel belangstellenden voor weinig huurwoningen, maar ook de wachtlijst voor kopers van betaalbare woningen (waarbij betaalbaar dan ruim 200.000 euro is) is zeer groot. Alles wordt uit de kast gehaald om de "doorstroming" en "het vlot trekken van de woningmarkt" te realiseren. De SP staat ook daar achter. Want het is noodzakelijk om veel te verkopen in Gorinchem. Niet alleen voor de lokale doorstroming, de lokale economie maar ook om ons als gemeente in staat te laten zijn om voorzieningen in stand te houden. Bezuinigingen staan op stapel mede omdat de doorstroming, lees verkoop van gemeentelijke gronden, stagneert.

Maar we zijn blij als we toch lezen dat bijna alle coalitie partijen (m.u.v. de VVD die achter de woonvisie blijft staan) nu toch hun eigen falen in meer of minder bedekte termen toegeven.
coalitie:
PvdA: woonvisie niet slopen maar renoveren.
CU/SGP : crisis gooit roet in het eten
Stadsbelang: woonwensen opnieuw onderzoeken.
VVD : de woonvisie staat als een huis,

oppositie:
CDA : het is niks en het zal nooit wat worden
GL : woonvisie moet streven naar evenwicht
SP: woonvisie is veel te rooskleurig

nieuwe partij die de oude woonvisie in 2004 al afwees
D66: houdbaarheidsdatum is verstreken

Artikel geschreven met dank aan de Stad Gorinchem

U bent hier