h

Minister Van der Laan: ik ben niet pessimistisch

21 januari 2010

Minister Van der Laan: ik ben niet pessimistisch

Gisteren was minister Van der Laan op verzoek van de bruggenbouwers Kees van Willigen, Ibrahim Elmaci en Gerard Broekman op bezoek in Gorinchem. Die avond had als thema gekregen " het vertrouwen van de burgers in de politiek neemt af". Iedere aanwezige (ca. 100 personen) kon zijn of haar mening geven over dit thema. Vele opmerkingen werden genoteerd: opkomstpercentage verkiezingen neemt af, ze, de politici, beloven maar wat, etc.....

Tijdens deze opmerkingen was de minister gearriveerd. Hij begon met zich voor te stellen, 8 jaar gemeenteraadslid Amsterdam, 25 jaar woonachtig in De Baarsjes in Amsterdam, advocaat geweest, 54 jaar en sinds november 2008 minister van Wonen, Wijken en Integratie.

Gestart werd met de uitspraak van Franse filosoof Marcel Gauchet "burgers zouden eens moeten ophouden de politiek de schuld te geven". Natuurlijk behoefde deze stelling toelichting en die werd ook gegeven. Allereerst werd stilgestaan bij het feit dat men gewend is geraakt aan democratie en daardoor verwend is geraakt. Dat de verwachtingen daarom door de politiek in veel gevallen te hoog worden ingezet en daardoor de uitkomsten veelal tegenvallen. Politiek werkt niet voor individueel belang maar voor het publieke belang, aldus Van der Laan. Als mensen pech hebben in hun leven wordt dit als er niemand anders als schuldige gevonden kan worden te gemakkelijk op het bordje gelegd van de overheid. Dat is dan de schuldige. Naar de mening van de minister ten onrechte.

De burgers geven de politiek vertrouwen en de politiek geeft de burgers vertrouwen. Echter vertrouwen moet iedere dag worden verdiend en daarvoor moet worden gevochten anders wordt vertrouwen te gemakkelijk wantrouwen.
Ook moet een ieder meer zelfvertrouwen hebben / uitstralen omdat pas dan vertrouwen kan worden geworden.

De minister gaf het voorbeeld van de kleine stapjes i.p.v. de vaak gepredikte grote stappen op weg om oplossingen te creeren voor mensen die in de problemen zijn gekomen en daardoor mogelijk uit huis worden gezet.
.
stap 1. probeer als overheid achter de voordeur te komen bij mensen, krijg en geef vertrouwen..
stap 2. help de mensen achter die voordeur met hun financien op orde te krijgen. Zorg ervoor dat de deurwaarder niet terugkomt, minder huisuitzettingen is het gevolg
stap 3. betrek mensen in buurtactiviteiten
stap 4. geef de mensen een opleiding die bij ze past
stap 5. geef ze stageplaatsen
stap 6 geef ze werk

Ook waarschuwde de minister nog voor het feit dat mensen niet "gepamperd" behoeven te worden. Er is niets mis mee om ze furieus terecht te wijzen in geval van b.v. bijstandsfraude. Het is niet taboe om daarover te spreken. Mensen stellen vertrouwen op prijs en stellen eerlijke uitleg van de genomen maatregelen ook op prijs. Ook als de genomen maatregelen voor hen slecht uitvallen. Ga de wijken in !

Ook zou de gemeente samen met de woningcorporaties moeten investeren in brede scholen, buurtvoorzieningen etc... Dit onderdeel van het betoog gaf nogal wat commotie omdat in Gorinchem woningcorporatie Poort6 zich terugtrok uit het brede scholen traject. Naar de mening van de minister zouden de woningcorporaties terug moeten worden gezet naar de overheid. " Ze weten van gekkigheid niet wat ze met hun door de overheid gegeven geschenk ( de woningen) moeten doen" . De minister noemde de Amsterdamse corporatie Rochale als voorbeeld. Naar de mening van de minister is sommige privatisering zo gek nog niet (telecomsector) maar met name het privatiseren van de woningcorporaties en de zorginstellingen is niet juist gebleken.

Van der Laan is niet pessimistisch over de integratie in Nederland. Alleen alles zou in kleine stapjes moeten en zou ca. 20 jaar gaan duren. Inburgeringscursussen zouden veel meer moeten worden bezocht. " zij zijn een geschenk voor de inburgeraars" aldus de minister. Een geschenk ter waarde van 500 miljoen euro per jaar. En ook een geschenk dat niet geweigerd mag en kan worden. Taal is het eerste dat helpt bij integreren in Nederland.

Om ca. 21.30 werd de bijeenkomst afgesloten, De minister bleef nog enige tijd " hangen" en bleek zeer gemakkelijk te zijn in de omgang. Iedereen die wilde kon persoonlijk met hem spreken.

U bent hier