h

Jongerenwerkers

7 januari 2010

Jongerenwerkers

Het moet voor een aantal jongeren in Gorinchem toch letterlijk een vreemd gezicht zijn geweest op donderdagavond 7 januari. Naast de bekende jongerenwerkers van Arkelstad, Paulien en Meindert liepen vanavond Nicole Colijn (wijkbeheer gemeente Gorinchem), Marjo Molengraaf (gemeenteraadslid CU) en Piet van Andel (gemeenteraadslid SP) een ronde mee door de Haarwijk.

Was de gedachte dat bij -8 Celcius de jongeren wel niet op straat te zien zouden zijn. Dat liep toch anders. Ver voorbij de bewoonde wereld (bij het oude SVW voetbalveld) stonden zeker 10 jongeren heerlijk met elkaar te praten, te luisteren naar muziek en te roken. Zonder dat daar ook maar iemand last van had !. Door Meindert en Paulien werd geinformeerd naar de psychische en fysieke toestand van "de heren" . Een van hen stond nl., gewoon in een dun truitje in de kou. Die toestand bleek ondanks de kou toch allemaal goed in orde te zijn.

Door de gemeenteraadsleden werd geinformeerd naar het hoe en waarom van een dergelijke bijeenkomst in de kou. Dat bleek duidelijk, saamhorigheid, muziek en elkaar. Maar een ruimte om met elkaar te praten is er niet aangezien de Haarhorst permanent is ingericht voor de opvang van Marokkaanse jongeren. En helaas blijken de Nederlandse en Marokkaanse jongeren niet met elkaar " door de deur te kunnen".
Vandaar dat zij zich tot op heden buiten ophouden.

Hoe gaat het eigenlijk met de begeleiding van de Marokkaanse jongeren in de Haarwijk?. Eigenlijk best goed, dat was eigenlijk al wel gebleken tijdens het feest op oudjaarsavond in de Haarwijk. Geen enkel probleem geweest, in tegendeel. Iedereen tevreden. De jongeren en de bewoners van de Wilhelminalaan konden best met elkaar een feestje vieren. Dat feestje bleek een goede oplossing te zijn om problemen te voorkomen en oude problemen te vergeten.Dus het kan allemaal wel als we maar in elkaar investeren !

Zijn er dan geen problemen meer? Helaas wel. Vandaar de waakzaamheid van de jongerenwerkers in de wijk en de ronde die zij 's avonds doen. En lost dat zaken op?. Jazeker, het voorkomt problemen, het geeft de jongeren een luisterend oor en de jongerenwerkers voldoening en de gemeenschap rust. Alleen de investering levert niet direct de volgende dag rendement op. Het rendement is, als het al tastbaar te maken is, pas later aan de orde. Namelijk een prettige woonwijk en daar wordt iedereen gelukkig van.

Naar de mening van degenen die vanavond de ronde meeliepen en daarna nog napraten met de medewerkers van Arkelstad zijn investeringen in mensen en middelen dan ook noodzakelijk om toekomstige problemen te voorkomen.

U bent hier