h

De rol van een burgemeester + update

29 januari 2010

De rol van een burgemeester + update

De SP fractie heeft al langere tijd vragen over de rol van de burgemeester als voorzitter van de gemeenteraad. Het is ons opgevallen dat de burgemeester er moeite mee heeft voorzitter te zijn en zich keer op keer laat verleiden tot het geven van meningen, mee discussieert en zich opstelt als vakwethouder.

Volgens de SP maar ook volgens elke definitie van voorzitterschap dient een voorzitter boven de partijen te staan en vooral in een gemeenteraad zich niet op te stellen als een PvdAer.

Nu is volgens ons de situatie problematischer omdat wij de verkiezingen naderen en concluderen dat de burgemeester in zijn rol van voorzitter wel erg op de hand van het gedeelte van de raad is dat een wethouder in de coalitie heeft. Ik heb het over het interview dat de burgemeester vandaag (29 januari 2010) gegeven heeft aan de Stad Gorinchem.

Hij heeft het hier over met modder gooien naar aanleiding van de raadsvergadering van gisterenvond (28 januari 2010). Ik heb het interview met stijgende verbazing gelezen en met afgevraagd of de burgemeester wel bij de dezelfde raadsvergadering geweest is als ik!

In die vergadering werd namelijk door wethouder van Santen gesuggereerd dat de fractievoorzitter van het CDA, geheugenproblemen had, door de fractievoorzitter van de PvdA geroepen dat de SP Poort6 maar zijn gang moest laten gaan in de Lingewijk (en we weten allemaal waar dat toe kan leiden. . .) En wethouder van Oostrum was beledigd omdat er oude koeien uit de sloot gehaald werden over zijn fouten in de Lingewijk, daar moesten we het maar niet meer over hebben. En dat alles na de beledigingen van een andere coalitiepartij in de Gorcumse Courant aan het adres van de SP en de regelrechte smaad aan het adres van de fractievoorzitter van het CDA.

Dat mag blijkbaar wel maar een brief schrijven naar Gedeputeerde Staten om te onderzoeken of het college wel goed bezig is mag niet. Wij beginnen ons af te vragen wat er nu echt aan de hand is, tenslotte als het college van B&W er van overtuigd is dat alles goed en volgens de regels gaat dan wachten ze toch gewoon dat onderzoek af? Of zijn ze er toch niet zo van overtuigd dat alles klopt en volgens de regels is gegaan?

De SP begint er schoon genoeg van te krijgen. Dit interview met de burgemeester is volgens ons een duidelijk geval van oogkleppen of om het maar eens bijbels te zeggen: de burgemeester ziet wel de splinter in het oog van de oppositie maar niet de balk in het oog van de coalitie.

Als het zo moet wordt het nog gezellig deze verkiezing. Het lijkt Amerika wel! De SP is niet van plan om hier aan mee te doen. Wij hebben genoeg aan de dingen die werkelijk aan de hand zijn in Gorinchem om op zoek te gaan naar onwaarheden en met modder te gooien.

Maar wij zullen wel vragen stellen over de rol van de burgemeester als voorzitter van de raad. Het kan niet zo zijn dat burgemeester partijdig is, wij verwachten objectiviteit en een voorzitter die zonder vooroordelen boven de partijen staat.

U bent hier