h

Weekbrief 50 van de fractie van 7 t/m 13 december 2009.

13 december 2009

Weekbrief 50 van de fractie van 7 t/m 13 december 2009.

Het was een erg gezellige en bijzondere bijeenkomst in het Gorcums Museum afgelopen woensdagavond. De Rotary Gorinchem-Merwede had in samenwerking met het museum het auditorium afgehuurd om er een kunstveiling te houden. De opbrengst was voor de Rotary Doctors in Afrika. De veilingmeester was Pieter Jorissen, directeur van veilinghuis Mak te Dordrecht. Hij veilde met veel humor wat de bijeenkomst erg ontspannen maakte. Er waren veel mensen op af gekomen. Er werden ruim 45 kunstwerken aangeboden en ook ongeveer 10 diensten.
Helaas werden niet alle aangeboden kunstwerken verkocht. Alles bij elkaar was de opbrengst toch nog € 6000,00

Tot mijn verrassing kwam aan het begin ook een oude vriend van mij binnen die vroeger ook mijn huisarts was. Hij was met zijn praktijk gestopt en nu ging hij regelmatig enkele maanden naar Afrika om daar mensen gezondheidszorg te bieden. Dat doet hij met veel eigen geldelijke inbreng Hij was na afloop van de veiling teleurgesteld over de verkoop en vertelde mij dat de Rotary in Zaltbommel, waar hij lid van is, ook deze veilingen houdt en dat dan alle werken steeds verkocht worden.
Ik vroeg mij af, en met mij verschillende andere mensen, waar dat aan ligt? Zouden de mensen in Gorinchem minder geld voor kunst over hebben? Was de inzet van de werken te hoog? Was de kwaliteit van de werken niet hoog genoeg? Er waren toch grote namen onder de ingebrachte werken, zoals bijvoorbeeld werk van Jan van Munster. Misschien moet Gorinchem nog aan dit fenomeen wennen?
Ik weet het niet maar het was erg jammer dat zoveel onverkocht terug ging. Hopelijk komt er volgend jaar toch wel weer een nieuwe kans.

Het is aardig om bijeenkomsten als hierboven te bezoeken want je komt altijd heel interessante mensen tegen. Ook nu weer. Één van de aanwezigen had twee diners ingebracht die hij ging verzorgen. Deze werden voor goed geld verkocht. Ik had al meer van hem gehoord en heb meteen een afspraak gemaakt om te zien of hij wat kan betekenen in mei bij Lekker Gorinchem. Iemand die alom geroemd wordt over zijn kookkunst, was enkele jaren geleden zelfs amateurtopkok van Nederland, zal allicht wat kunnen bij het grote voedingsevenement van Gorinchem.
In de wandelgangen vernam ik dat het wellicht mogelijk is dat we Lekker Gorinchem wat kunnen uitbreiden, omdat één onderdeel van Ik beleef Gorinchem niet uitgevoerd zal worden en Stichting Bewust en Lekker Gorinchem dan misschien wat geld extra kan krijgen. Voorlopig komt de stichting nog geld te kort. We wachten geduldig af.
Ondertussen kunt u nog steeds recepten en eet-anekdotes insturen voor het Gorcums Kookboek aan dit emailadres Het wordt een heel mooi boek dat in mei zal uitkomen.

Donderdagmiddag was er weer een presentatie in het Hamelhuis , speciaal voor de vrienden van de Hamelhuis Foundation. Er werd uitgelegd hoe het staat met de inrichting en verdere invulling van het pand. Er zal een verdieping komen waar op hedendaagse wijze het leven van Hendrik Hamel zichtbaar wordt gemaakt. Ook is er een ruimte waar wisseltentoonstellingen zullen worden gehouden. De stijlkamer ziet er al erg aardig uit. Daar wordt echt ambachtelijk gewerkt met veel eikenhout en de zeventiende eeuw komt je al tegemoet. Er werd verteld dat er nog deze maand vanuit Korea een bericht kan komen dat er een subsidie van ruim € 750.000 vanuit Korea wordt gestort. De kans lijkt groot. Als dat zo is dan kan de opening inderdaad op 18 juni 2010 plaatsvinden zoals het nu staat genoteerd. Als alles goed gaat zal de president van Korea op tijd in Nederland zijn om het geheel te komen openen. Dat zou extra aandacht kunnen geven in de media. Het gaat er toch om dat het Hamelhuis ook na opening goed in de belangstelling blijft staan waardoor niet tot in lengte van dagen door de gemeente geld in dit project gepompt moet worden. Er moet dus veel bezoek komen.

Vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan een speciale jubileumledenvergadering (15 jarig bestaan) van Den Hâneker. De agrarische natuur- en landschapsvereniging Den Hâneker is in 1994 opgericht als een organisatie voor het ontwikkelen van het veenweidegebied Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. De organisatie werd gestart door betrokken agrariërs die samen met burgers uit de streek zich inzetten voor het behoud en de verbetering van natuurwaarden en het aantrekkelijker maken van het landschap. Er zijn twee bestuursleden van Den Hâneker ook bestuurslid van stichting Bewust en Lekker Gorinchem, dus is de samenwerking optimaal. In elk geval gericht op het evenement Bewust en Lekker Gorinchem. Tijdens de bijeenkomst in elk geval ook een afspraak gemaakt met de voorzitter van de werkgroep educatie van Den Hâneker. De discussie werd hoofdzakelijk gehouden over duurzaam ondernemen en dan gezien vanuit energiegebruik. Heel interessant. Esther de Lange CDA Europarlemetariër kreeg bijna het meeste het woord. Er werden haar dan ook heel sterke vragen gesteld.

Het wordt nu echt winter, wordt beloofd, dus ik wens u veel warmte in de komende tijd.

Gerard Broekman

Gerard Broekman, nu nog gemeenteraadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier