h

Cultuur in Gorinchem

10 december 2009

Cultuur in Gorinchem

Als je je, zoals ik, wat dieper bezig houdt met cultuur in Gorinchem kom je regelmatig heel vreemde dingen tegen. Zo had ik vragen gesteld en daarop nietszeggende antwoorden gekregen over subsidiemogelijkheden voor extra mensen voor culturele dingen. Er is een tijdje geleden een presentatie geweest van zo’n nieuwe functie in het stadhuis. Dat ging om een combinatiefunctie onderwijs sport en onderwijs cultuur . Tijdens de presentatie bleek dat het alleen over sport ging.

Dat vond ik heel erg vreemd omdat de combinatiefunctie twee richtingen kan bestrijken. Die van sport en die van cultuur. Toen ik mijn verbazing daar over uitsprak kreeg ik van wethouder Oostrum te horen dat voor cultuur de functie was neergelegd bij het nieuwe regionale steunpunt RAAK!inCultuur . Dat is een bemiddelingsbureau die bemiddelt tussen onderwijs en cultuur. Volgens mij klopte dat verhaal niet van de wethouder. Ik heb daarom een afspraak gemaakt met iemand van RAAK!inCultuur en daarover gesproken. Wat blijkt:

"De situatie is zo dat RAAK!inCultuur een regionale organisatie is die werkt in opdracht van acht regionale gemeenten verenigd in het RAS. De
combinatiefuncties voor Gorinchem zijn een plaatselijke aangelegenheid. Het is mogelijk dat de positie van Raak!inCultuur verandert wanneer de
regiogemeenten dit beleidsterrein regionaal zouden oppakken. Signalen dat iets dergelijks staat te gebeuren hebben ons niet bereikt".

Dit is een schriftelijk antwoord nadat die persoon van RAAK!inCultuur het intern heeft nagevraagd. Dus geen combinatiefunctie cultuur in Gorinchem. Waarom wordt er dan gezegd dat dat wel zo is?

Het geeft, naar mijn mening, weer eens duidelijk aan dat er erg veel onduidelijkheid is binnen het stadhuis en dat een heldere visie op cultuur, uitgesproken na een goede discussie in de gemeenteraad, zeer noodzakelijk is. Pas dan kan er een helder beleid worden opgesteld en kan dat ook worden uitgevoerd. De gemeenteraad kan dan ook duidelijk controleren wat er gebeurt. Dat is nu volledig onmogelijk.
Dan kan ook de kreet ‘Gorinchem kunststad’ of ‘Cultuurstad Gorinchem’ meer en diepere onderbouwing krijgen!!!

Wanneer, oh wanneer zal dat ooit eens gaan gebeuren??????
Ik denk dat ik dat als gemeenteraadslid niet zal meemaken, als het ooit al gebeurt.
Maar misschien nog wel voor 2015 als er weer een groot kunst en designfestival in Gorinchem zal zijn: ‘Het Symposion’.

Gerard Broekman, raadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier