h

Weekbrief 47 van de fractie over week 16 tm 22 november 2009

22 november 2009

Weekbrief 47 van de fractie over week 16 tm 22 november 2009

“Bevallen moet in het ziekenhuis.”

Bevallingen moeten alleen nog maar in gespecialiseerde ziekenhuizen gebeuren. Dat zeggen verschillende gynaecologen in het nieuws. In die ziekenhuizen zou dag en nacht een gynaecoloog moeten zijn met een volledig operatieteam.

De gynaecologen pleiten voor zo'n 30 speciaal uitgeruste 'bevallingsziekenhuizen', die goed over Nederland verspreid liggen. Nu kunnen vrouwen nog in zo'n 100 plaatsen bevallen in ziekenhuizen.De babysterfte is in vergelijking met andere westerse landen aan de hoge kant.Eén van de oorzaken van de hogere babysterfte is dat verloskundigen en gynaecologen lang wachten met ingrijpen als er iets 'mis' is. In Nederland bevallen ook veel meer vrouwen thuis. Tot zover het nieuwsbericht dat ik vandaag hoorde en dat mij toch behoorlijk stoorde.

Er komen toch meteen allemaal vragen in mij op als ik dit zo hoor. Waar komt die hoge babysterfte nu door? Door de vele thuisbevallingen, door het late ingrijpen, of door een combinatie van beiden? Speelt het nog mee dat de gemiddelde leeftijd van een vrouw die bevalt in Nederland redelijk hoog is?

En dan de verloskundigen. Na de berichten de afgelopen jaren, met daarin de promotie van de thuisbevalling, kan ik me nauwelijks voorstellen dat zij dit ook een goed idee vinden. Het is toch een brevet van onvermogen dat afgegeven wordt als de thuisbevalling en het lange wachten een reden zijn van die hoge kindersterfte. Dit laatste geldt net zo goed voor de gynaecologen in het ziekenhuis die blijkbaar te lang wachten. En raak je als verloskundige een leuk gedeelte van je werk kwijt, de bevalling? Geen leuk vooruitzicht voor onze verloskundigen.

En dan komen we op het punt van dertig bevallingsziekenhuizen. Daarin zitten dokters enzovoort die blijkbaar wel snel gaan ingrijpen. Maar het zijn maar dertig ziekenhuizen en het zou wel eens druk kunnen worden. En als het dan zo druk is, zou dan de kans niet vergroot worden om net even sneller in te grijpen, want tijd is geld en er liggen er nog meer te wachten. Zo kan de bevalling onnodig een medisch circus worden. En om nog maar even op de dertig ziekenhuizen terug te komen. Er zijn er nu honderd, je houdt ongeveer een derde over. De reistijd wordt gemiddeld in ieder geval groter. En volgens mij houdt dat ook meer risico in. Of kan je als bevallende vrouw dan wel eerder terecht in het ziekenhuis? Nu is het zo dat je vrij laat in de bevalling het ziekenhuis terecht kan. Tel daar nog eens een extra reistijd bij op en ik zie meer risico’s en in ieder geval veel meer ongemak. En hoe zou het in dit geval met Gorinchem gaan? Groot genoeg voor een bevallingsziekenhuis, of moeten al deze vrouwen dan door naar Dordrecht, Utrecht? En wat als je uit een van de omliggende dorpen komt, dan is het nog veel verder.

O, ging het om vrouwen die bevallen? Hebben die ook nog wat te zeggen? Een deel van de vrouwen geeft de voorkeur aan thuis bevallen, in je vertrouwde omgeving, met een verloskundige die je kent. Of ze gaan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, waar ze voor gekozen hebben met de dokters daar, die ze kennen. Ik kan me niet voorstellen dat je voor de lol een heel eind verder wilt rijden als je aan het bevallen bent, speciale gevallen uitgesloten.

Het geheel klinkt mij toch een beetje als beroepsenthousiasme in de oren. Ik snap dat er verontrusting is over de hoge babysterfte. Maar als ze de redenen daarvoor in kaart hebben, kunnen ze daar misschien beter wat aan gaan doen voordat ze een geldverslindende operatie op gaan zetten, waar naar mijns inziens noch de vrouwen, noch de verloskundigen, noch de “plaatselijke” gynaecologen gelukkiger van worden.

Nanine van Dalen

Nanine van Dalen

U bent hier