h

Weekbrief 44 van de fractie, het interpellatiedebat

1 november 2009

Weekbrief 44 van de fractie, het interpellatiedebat

Ik bof toch maar dat ik de kans heb de weekbrief te schrijven als er interessante dingen gebeuren! Deze week is er voor het eerst in de gemeenteraadsgeschiedenis van Gorinchem een interpellatiedebat aangevraagd en wel door de oppositie, door ons dus. Het debat ging over de garantiestelling van de gemeente aan de Warme Hand van 1,3 miljoen Euro en de No Risk regeling, waarover het laatste woord nog niet gezegd is. U hebt hier op onze site al van alles over kunnen lezen dus daar ga ik u niet mee vermoeien.

Wel met het verloop van het debat, wat ik namens de SP daar over gezegd heb en wat wij hierna nog ontdekt hebben! Nadat ik namens de oppositie de vraag van het debat ingeleid had schorste de coalitie en eiste van ons deze bijeenkomst het alleen over de Warme Hand te hebben en op 5 november over de No Risk regeling. Dat was voor ons niet een heel groot bezwaar omdat het ons ging om de procedure, het feit dat het niet ter besluitvorming aan de raad is voorgelegd. Dus we hebben het verder over de Warme Hand gehad. Allereerst wat ik hierover gezegd heb:

Meneer de voorzitter,
Dat ook wij. de SP, niet blij zijn met de manier waarop het college met de besluitvorming van de raad meent te moeten om gaan zal duidelijk zijn. Het feit dat wij om een interpellatiedebat moeten vragen zegt al genoeg.
Een college dat voor de troepen uit loopt is niet goed maar tot daar aan toe, een college dat zelf beleid maakt en zonder dit beleid van henzelf aan de raad ter besluitvorming voor te leggen, dit gaat uitvoeren is zonder meer ondemocratisch en gaat voorbij aan de gekozen volksvertegenwoordiging. Ik zal het aan de heer van de Roest overlaten om u dat nader uit te leggen.
Wat wij zien is een trend in het gedrag van dit college. Wij moesten u in februari al terugfluiten op uitvoering van nog niet genomen besluiten met betrekking op de Lingewijk. Enige tijd later had het college al een overeenkomst ondertekent over den Breejen voor de raad een besluit genomen had. Nu stelt u ons voor een voldongen feit m.b.t. de garantiestelling aan de Warme Hand.
Voor alle duidelijkheid meneer de voorzitter, het is niet voldoende om te vragen wat raadsleden van een voorhangbesluit vinden, de raad kan alleen besluiten in een raadsvergadering. Een enquête, waar u verder niets mee doet, is geen besluitvorming!
U hebt ons in uw informatiebrief over de Warme Hand al aangegeven dat deze garantiestelling niet meer terug te draaien is. Wij zitten dus nu met een uiterst risicovolle garantiestelling van 1,3 miljoen op een moment dat de raad volgende week gaat plussen en minnen over zware bezuinigingen. Als dit besluit aan ons voorgelegd was zouden wij daar niet voor geweest zijn, maar dat heeft u niet willen weten.
Ik zal u vertellen waarom. Ten eerste is Kleinschalige Zorg is nooit winstgevend, ten tweede is de zorgaanbieder onbekend en mogelijk zelfs onervaren en ten derde is het pand waar we het over hebben is na verbouwing nergens anders meer voor aan te wenden en zo kan ik nog wel even doorgaan. Uit de stukken die wij opgevraagd hebben blijkt dat ook de bank dat redenen vond om geen hypoheek te geven en voor de ambtenaren om aan te geven dat voorzichtigheid hier op zijn plaats was. En wat doet het college dan, dit alles overwegende? Dat gaat garant staan voor een twijfelachtige onderneming.
Daar zitten we dan met een garantiestelling van 1,3 miljoen die we ons niet kunnen veroorloven.
Wij hebben hierover de volgende vragen:
- Uit welk vastgesteld beleid vloeien voorhangbesluit 316 en 349 voort?
- Welke besluiten, van welke datum, van de raad liggen hieraan ten grondslag?
Meneer de voorzitter ik kan dit alleen maar Tilburgse toestanden noemen, maar waar in Tilburg de burgemeester in de fout ging met het voorbijzien van de besluitvorming van de raad is het hier het hele college!

Ook de rest van de oppositie, het CDA en GroenLinks heeft hier behartenswaardige dingen over gezegd. Cees van der Roest van het CDA heeft het college en de gemeenteraad uitgelegd dat dit ook volgens de wetgeving niet kan en Rutger van Breemen heeft namens de gehele oppositie een motie van afkeuring voor het hele college ingediend.
De beantwoording van het college bij monde van wethouder Akkerman was een mengeling van “We hadden dat niet moeten doen en we hadden meer respect moeten betonen aan de raad” en “Zo doen we het altijd en als dat niet bij de regels past dan moeten we de regels aanpassen zodat het past bij hoe we het altijd doen”. Ik kan u al vast vertellen dat dat geen optie is. Als je te vaak last hebt van buiten spel staan, ga je niet de buitenspelregel afschaffen! Natuurlijk was er geen onderliggend beleid dan wel een raadsbesluit over te vinden. Maar wat doet het college als dat het geval is? Dan zeggen ze gewoon dat het in de woonvisie staat!

De motie van afkeuring heeft het natuurlijk niet gehaald ondanks dat een aantal raadsleden van de coalitie het wel met ons eens was. Wel heeft de CU/SGP samen met de oppositiepartijen een motie opgesteld waarin voorhangbesluiten aan regels worden gebonden. Regels die overigens gewoon al bestaan. Deze motie is uiteindelijk tijdens weer een schorsing door alle fracties ondertekend. Nu nog eens kijken of B&W zich hier ook aan gaan houden. Want wat hebben wij intussen ontdekt?
Uit stukken van het college (collegebesluiten) blijkt dat het college van B&W een definitief besluit over de Warme Hand genomen heeft op 27 oktober, nadat het debat over dit onderwerp de dag hiervoor op de 26e was aangevraagd. De 27e kreeg de gemeenteraad tijdens de raadsbijeenkomst een informatiebrief van B&W waarin stond dat ze het niet op die manier hadden mogen doen maar dat het besluit intussen niet meer terug te draaien was. . .ik laat het aan u over om uw conclusies te trekken: Een besluit genomen op het moment dat ze al wisten dat ze in strijd met van alles en nog wat aan het handelen waren, dat is bestuurscultuur van Gorinchem.
Ik kan u wel beloven dat we hier nog niet mee klaar zijn!

Met vriendelijke groet,

Eva Dansen

Eva Dansen,
fractievoorzitter

U bent hier