h

Identiteit van Gorinchem

28 november 2009

Identiteit van Gorinchem

Donderdagavond vonden de gemeenteraadsleden op hun tafel in de raadzaal o.a. een boekje. Het was een weerslag van het project “de vierde verdieping” van de kunstenaars Jack van Mildert en Joke van Kerkwijk die samen met Piet Augustijn dit project vorm hebben gegeven. Het ging vooral om de identiteit van Gorinchem te onderzoeken.

Het project heeft een jaar geduurd. Er zijn op vier avonden ‘denkers’ aan het woord geweest in het Museum die hun filosofische gedachten over Gorinchem daar wereldkundig hebben gemaakt. Deze verhalen staan in het boekje. Er zijn 500 stuks gemaakt. Ook hebben kunstenaars en een paar Gorcummers enkele ideeën uitgewerkt.
De SP heeft verschillende malen gevraagd of het wellicht niet een goede zaak is om met de leden van de gemeenteraad, met de voeten op tafel, eens met elkaar van gedachten te wisselen over de visie van de bestuurders over Gorinchem. Wat willen we met Gorinchem. Als dat duidelijk is dan is het belangrijk daar een helder beleid uit te halen. Het zou ook erg goed zijn als ook geïnteresseerde burgers de kans krijgen met deze gedachten ontwikkeling mee te denken. Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht zou het een waardevol gebeuren kunnen zijn
Voor mensen die hier mee zouden willen doen is het lezen van het boekje een interessant begin. Tijdens de begrotingsvergadering reageerde de Burgemeester met een onduidelijk antwoord in de zin van: ‘Dat is niet nodig’. Mijn vraag is dan waarom we met de gemeenteraad vorig jaar in Rotterdam dan een zeer interessante lezing hebben gehad over identiteit van een stad met Gorinchem als uitgangspunt?
Ik hoorde van wethouder Jack Oostrum echter dat hij bezig is mensen te zoeken die een gesprek hierover zouden kunnen voorbereiden. Daarbij zouden de beide heren zijn die vorig jaar een erg goed verhaal hielden. We zullen geduldig afwachten. Ondertussen hoop ik dat de huidige gemeenteraadsleden in elk geval het boekje goed lezen. Het is volgens mij bij het museum te verkrijgen/kopen.

Gerard Broekman, gemeenteraadslid SP-afdeling Gorinchem

U bent hier