h

Geen leningen. Voor iedereen beter. Ook voor het college van B&W.

27 november 2009

Geen leningen. Voor iedereen beter. Ook voor het college van B&W.

Een unieke gebeurtenis voor Gorinchem?
Je zou het in ieder geval kunnen denken. Want zeg eens eerlijk, wanneer werd een raadsvoorstel op zo’n ontzettende manier afgeserveerd door bijna de voltallige gemeenteraad. In Gorinchem trok het college het voorstel schielijk in. In Nijmegen waar deze week het college viel, bleef een voorstel staan tot aan de stemming en werd weggestemd. Is het Gorcumse college dus slimmer? Dat weet ik niet. Men kon dit nl. al enkele maanden aan zien komen, dus zo slim, om het raadsvoorstel op de agenda te laten staan, was het niet. Nu moest men het voorstel terugtrekken om een totale afgang en aftreden (?) te voorkomen.

Waar ging het vanavond dan over?
Over het raadsvoorstel: steun aan de winkeliers in Gorinchem. Dit raadsvoorstel hing al sinds eind september 2009 “ boven de gemeenteraad”. Toen bleek dat er al weinig steun voor was, maar in september werd er extra "overtuigingstijd" gecreeërd, (het zou in september wel erg laat worden op de raadsvergadering). Het werd daarom later, vanavond 26 november, behandeld.

Enige minuten voor aanvang van de vergadering werd het raadsvoorstel nog aangepast door het te nemen besluit te veranderen. Het college had een zogenaamd erratum gemaakt op het raadsvoorstel (dit woord stond boven het nieuwe stuk). Het zou nu gaan over het principe en later in 2010 over de invulling en dat werd in het besluit opgenomen. Een grote fout natuurlijk want dat is gewoon een verandering in het voorstel.
Een erratum is een begrip dat afkomstig is uit de drukkerswereld. En dan betreft het fouten in de tekst, gemaakt tijdens het drukproces. Maar wij krijgen een document dat gemaakt is via een testverwerkingsprogramma. En dus kunnen er geen drukfouten zijn. Dus ook geen erratum.

De partijen gingen dan ook helemaal niet in op dit erratum, deze noodgreep van het college. Van iedere partij met uitzondering van enkele leden van de PvdA waren allen leden tegen dit voorgenomen besluit. Ja, dames en heren lezers ook Stadsbelang deed een behoorlijke duit in het zakje door een duidelijk betoog waarin werd gehamerd op het feit dat landelijke actie een veel betere ingang was om ondersteuning te geven aan winkeliers en/of het midden- en kleinbedrijf.

“Onze” Piet van Andel ging inhoudelijk in op het voorstel en op het bijbehorende rapport. In het voorstel was hem nog een fout opgevallen namelijk de Tante Agaathregeling. Een durfkapitaalregeling voor startende ondernemers. Echter in het raadsvoorstel werd duidelijk gemaakt dat deze regeling er was voor alleen starters, dus degenen die echt voor het eerst starten met een onderneming. Door Van Andel werd aangetoond dat startende ondernemers voor de Tante Agaathregeling ook ondernemers konden zijn die al maximaal 7 jaar een bedrijf voerden. Ook concludeerde Van Andel na doorberekeningen te hebben gemaakt, zoals de "leencondities" uit het rapport, dat winkeliers slecht geholpen werden met deze leningen en garantstellingen.

Daarnaast werd door hem stilgestaan bij de inhoud van het rapport. Eigenlijk vond iedereen dit geld weggegooid, en zeker de SP. Iedere euro teveel. Een rapport dat geen enkele kwalitatieve of kwantitatieve gegevens bevatte over de Gorcumse situatie. Een rapport dat zou moeten dienen om 500.000 euro vrij te maken voor leningen en garantstellingen. Een rapport dat zou moeten overtuigen. De bijna voltallige gemeenteraad dacht daar gelukkig anders over.

De burgemeester, de portefeuillehouder van economische zaken, nam het Van Andel kwalijk dat hij die berekeningen gemaakt had. Het ging toch over het principe om leningen en garantstellingen te kunnen geven. Onzin, als een rapport onlosmakelijk met het raadsvoorstel is verbonden kan daar natuurlijk alles uit gehaald worden wat noodzakelijk is. Waarom zou anders het rapport dienen?

Het resultaat van de avond?

Geen leningen en garantstellingen voor de winkeliers in Gorinchem en daar zouden de winkeliers, de inwoners van Gorinchem en het bestuur van Gorinchem zeer blij mee moeten zijn.

Dat het college hier na vanavond blijft zitten lag vanavond niet aan de kwaliteit van het college, maar aan de slimheid om het stuk terug te trekken. De SP zou hier eigenlijk geen vrede mee moeten hebben, maar was vanavond toch een tevreden partij..

U bent hier